Cosmarul de la pompa: preturile risca sa explodeze si la carburant. Ce-i asteapta pe soferi
scumpire benzinascumpire carburantipret petrol
In 2020, odata cu impunerea izolarii in majoritatea statelor lumii, cotatiile barilului de petrol au scazut drastic. Statele producatoare de aur negru au fost prinse cu depozitele si tancurile petroliere pline. Fapt fara precedent, la un moment dat, pretul barilului era negativ, tocmai pentru ca nu mai existau capacitati de inmagazinare.
In aceste conditii, si preturile la pompa scazusera. De exemplu, in
Romania, un litru de carburant ajunsese sa coste sub 5 lei, in timp ce, anul trecut, benzina premium a trecut de 7 lei, nivel catre care tinde din nou.
Daca, anul trecut, OPEC - Organizatia Statelor Producatoare si Exportatoare de Petrol a redus productia, pe masura redresarii economiilor si a cresterii cererii, organizatia a deschis robinetul, insa nu indeajuns ca sa rateze ocazia de a castiga mai multi bani.
Anul trecut, pretul barilului de petrol Brent, de referinta in Europa, s-a apreciat cu 52% si a incheiat anul la 77,78 dolari, iar pretul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75,21 dolari.
Lumea nu este pregatita pentru un pret de 100 de dolari pentru barilul de petrol
Tendinta de crestere va continua si in 2022, an in care lipsa capacitatilor de productie si investitiile limitate din sector ar putea duce cotatia barilului de titei Brent peste 100 de dolari.
Nivel tot mai apropiat, dupa ce, ieri, barilului se tranzactiona la peste 84 de dolari, cel mai ridicat pret din ultimele doua luni.
Desi tulpina Omicron a dus omenirea in valul cinci al pandemiei, cu un numar urias de infectari zilnice, guvernele nu vor impune restrictii de tipul celor din 2020, iar pretul petrolului ar avea de castigat de pe urma acestui fapt.
Desi OPEC+ (OPEC si Rusia) creste, treptat, productia, producatorii mai mici nu pot majora livrarile, iar altii sunt ingrijorati ca ar putea extrage prea mult titei care s-ar putea sa nu-si gaseasca rostul in cazul unei noi restrangeri a activitatii economice.
O veste buna a fost anuntata de Mohammed Al Rumhi, ministrul Energiei si al Resurselor Minerale din Oman, care a spus ca
nu vrea ca pretul barilului Brent sa treaca de 100 de dolari, intrucat lumea nu este pregatita pentru acest nivel.