Cum iti poti mari salariul lunar, prin deducerea personala: poti aduna bani frumosi in plus

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum iti poti mari salariul lunar, prin deducerea personala: poti aduna bani frumosi in plus
Cum iti poti mari salariul lunar, prin deducerea personala: poti aduna bani frumosi in plus
de Vlad Strunescu la 08 Nov. 2021
Urmareste-ne pe Google News
deducere personalabeneficiari deducere personalaconditii deducere personala

Cea mai buna modalitate de a face bani este sa incetezi sa-i mai pierzi. Nu strica, insa, nici sa profiti de unele prevederi legale, cum ar fi deducerile salariale. Pentru un salariu brut mai mic de 1.950 de lei (valabil pentru un job part-time) sau intre 1.951 lei si 3.600 de lei, poti beneficia de o deducere personala.


Deducerea se aplica daca ai copii, parinti sau rude in intretinere, iar valoarea acesteia depinde de salariul tau si de numarul persoanelor in intretinere. 

Citeste si: Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este o minciuna: mamele o stiu cel mai bine

 
Persoana aflata in intretinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla.
 
Deducerea personala este o suma cu care se micsoreaza baza impozabila pentru salarii, scopul fiind ca angajatul sa nu mai plateasca un impozit mare la stat si sa ramana cu mai multi bani din salariu. Se acorda pentru fiecare luna in care un salariat are venituri impozabile, insa numai pentru veniturile din salarii obtinute de la locul unde de munca unde se afla functia de baza.
 
Iata, potrivit ejobs.ro, aproape totul despre ce trebuie sa faci pentru a obtine o deducere personala.
 

Afla daca te califici pentru o deducere personala

Potrivit Codului Fiscal, deducerea personala se acorda angajatilor cu venituri mici si persoane in intretinere. Cele mai importante prevederi despre deducerea personala sunt cuprinse in articolul 77 din Codul Fiscal, in Legea 227/2015 si in OUG nr. 79/2017.
 
Potrivit art. 77  din noul Cod Fiscal - Deducere personala, persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
 

Cine beneficiaza de deducere personala:

- angajatul cu un venit brut de cel mult 3.600 lei/luna;
 
- sotia sau sotul acestuia;
 
- copiii sau alti membri de familie;
 
- rudele contribuabilului sau ale sotului sau sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar. 
 
Din aceste venituri se exclud urmatoarele categorii:
 
- bursele de performanta si pensiile de urmas;
 
- premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale sau europene si la Jocurile Olimpice;
 
- premiile, primele si indemnizatiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si specialistilor in vederea atingerii 
obiectivelor de inalta performanta;
 
- prestatiile sociale privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 

Suma de 510 lei este reperul

Pentru a afla daca o persoana se incadreaza pentru deducere personala, compara veniturile pe care le obtine cu suma de 510 lei.
 
Daca respectiva persoana realizeaza venituri lunare de natura pensiilor, indemnizatiilor, alocatiilor si altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana intretinuta reprezinta suma tuturor drepturilor de aceasta natura realizate intr-o luna.
 
Daca venitul sub forma de castiguri la jocuri de noroc, premii la diverse competitii, dividende, dobanzi si altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana fizica aflata in intretinere se determina prin impartirea venitului realizat la numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului.
 
Daca persoana realizeaza atat venituri lunare, cat si aleatorii, venitul lunar se determina prin insumarea acestor venituri.
 
Venituri brute luate in considerare pentru a determina daca o persoana poate fi luata in intretinere sunt:
 
- tichetele de masa acordate;
 
- tichetele cadou, daca reprezinta avantaje salariale;
 
- tichetele de cresa;
 
- voucherele de vacanta;
 
- veniturile asimilate salariilor (avantaje in bani sau natura);
 
- veniturile brute realizate (salariu brut realizat, sporuri, indemnizatii concedii de odihna);

Citeste si: Cum au ajuns romanii sa fie datori la stat, din greseala si de ce Fiscul pierde proces dupa proces in fata contribuabililor
 
- indemnizatiile brute din concedii pentru incapacitate temporara de munca si concedii pentru accidente de munca si boli profesionale.
 

Cum se calculeaza o deducere personala

Valoarea deducerii personale depinde de venitul brut lunar realizat si numarul de persoane in intretinere.
 
Pentru un venit brut intre 1 lei si 1.950 lei:
 
Persoane in intretinere: zero persoane => 510 lei;
 
Persoane in intretinere: o persoana => 670 lei;
 
Persoane in intretinere: doua persoane => 830 lei;
 
Persoane in intretinere: 3 persoane => 990 lei;
 
Persoane in intretinere: 4 sau mai multe persoane => 1.310 lei.
 
Pentru intervalul salarial 1-1.950 de lei, sunt cele mai mari valori ale deducerii personale. Pentru venituri mai mari de 1.950 de lei si  numarul de persoane aflate in intretinere, valoarea deducerii personale scade, dar nu exista conditia de a avea persoane in intretinere pentru a beneficia de deducere.
 
Atentie! Pentru un venit brut ce depaseste 3.601 lei: nu se acorda deducere, indiferent de numarul persoanelor in intretinere.
 

Cum se acorda deducerea personala pentru copiii minori

Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti.
 
Copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz, eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 510 lei lunar.
 
Sunt considerate persoane aflate in intretinere si militarii in termen, studentii si elevii militari ai institutiilor de invatamant militare si civile, peste varsta de 18 ani, daca veniturile obtinute lunar sunt mai mici sau egale cu 510 lei.
 

Cui se acorda deducerea pentru minori

Pentru copiii minori, ambii parinti beneficiaza de deducere personala, dar ei trebuie sa aleaga care parinte va depune actele pentru deducere personala.
 
Pentru copiii minori, deducerea personala se acorda integral tutorelui sau unuia dintre parinti, conform intelegerii, incepand cu luna in care s-a nascut copilul, daca nasterea a avut loc in anul fiscal de referinta. Parintii romani care solicita acordarea deducerii personale pentru un copil care nu are cetatenie romana trebuie sa solicite organului fiscal in cauza un numar de identificare fiscala pentru minor.
 
Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, dreptul la deducerea personala revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul si unuia dintre soti care formeaza noua familie. 
 
Pentru minorul care devine angajat/contribuabil nu se mai acorda deducere personala.
 
Parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul ca urmare a pronuntarii unui divort nu are dreptul la deducere personala, dar sotul din a doua casatorie a mamei copilului, careia i-a fost incredintat copilul poate beneficia de aceasta deducere, potrivit intelegerii dintre sotii care formeaza noua familie (sotul din a doua casatorie si mama copilului). 
 
Atentie! Plata unei pensii alimentare nu da dreptul la deducere personala parintelui care o achita.
 
Pentru copilul minor pentru care s-a dispus plasamentul, in conditiile Legii nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul de a fi preluat ca persoana aflata in intretinere pentru acest copil se acorda persoanei careia i s-a dat in plasament copilul sau unuia dintre sotii care formeaza familia careia i-a fost dat in plasament/incredintat copilul, in conformitate cu intelegerea dintre acestia.
 
Copilul minor cu varsta intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, devine contribuabil si beneficiaza de deducerea personala, situatie in care, pentru perioada respectiva, parintii nu mai beneficiaza de deducerea personala.
 

In ce conditii se acorda deducerea personala

Trebuie retinut ca se acorda o singura deducere pentru o persoana aflata in intretinere.
 
Daca o ruda este intretinuta de mai multi contribuabili, este important de stiut ca deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti. 
 
Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.
 
Cine nu se incadreaza pentru deducere personala:
 
- contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 de lei;
 
- persoanele care realizeaza venituri peste 510 lei lunar (cu exceptia pensiilor de urmas, care pot depasi aceasta suma fara a afecta deducerea);
 
- persoanele care au copiii dati in plasament sau incredintati unor institutii publice sau private, precum si parintii decazuti din drepturi.
 
Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care au terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 de metri patrati in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 de metri patrati in zonele montane.
 
De asemenea, deducerea personala nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.
 

De ce acte ai nevoie pentru a obtine deducerea personala

Pentru stabilirea deducerii personale, trebuie sa depui la angajator
 
1. O declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
 
a) datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
 
b) datele de identificare ale fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
 
In cazul copiilor aflati in intretinere care nu sunt minori, la aceasta declaratie, salariatul va anexa si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.
 
2. Declaratia pe propria raspundere a persoanei aflate in intretinere, cu exceptia copilului minor, trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
 
a) datele de identificare (numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
 
b) datele de identificare ale contribuabilului care beneficiaza de deducerea personala corespunzatoare (numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
 
c) acordul persoanei intretinute ca intretinatorul sa o preia in intretinere;
 
d) nivelul si natura venitului persoanei aflate in intretinere, inclusiv mentiunea privind suprafetele de teren agricol si silvic detinute, precum si declaratia cu privire la desfasurarea de activitati agricole, silvicultura si/sau piscicultura;
 
e) angajarea persoanei aflate in intretinere de a comunica persoanei care contribuie la intretinerea sa orice modificari in situatia venitului realizat.
 
3. Documentele justificative pentru persoanele aflate in intretinere:
 
- certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor etc;
 
- adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere si altele. Documentele vor fi prezentate in original si in copie.
 
Cine are in intretinere mai multi copii minori va prezenta angajatorului Declaratia pe propria raspundere care va contine urmatoarele informatii: numele si prenumele parintelui; calitatea acestuia (mama/tata al minorului/minorilor); codul numeric personal al parintelui; numele si prenumele copiilor pentru care se acorda deducerea personala; codurile numerice personale ale copiilor; datele de nastere ale acestora.
 
La aceasta declaratie anexeaza adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot (din care sa rezulte numarul si numele copiilor care sunt luati in intretinere de fiecare parinte in parte) sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.
 

Ce face cine are doua locuri de munca

Potrivit art. 77 din Codul Fiscal, deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.
 
Legea nr. 40/2011 a elimininat prevederile din Codul Muncii referitoare la obligatia salariatului de a informa angajatorul cu privire la functia pe care o considera de baza. Desi, in mod oficial, nu mai exista obligatia salariatului de a declara functia de baza, este totusi important ca acesta sa mentioneze unde are functia de baza, deoarece sunt aplicabile in continuare prevederi care diferentiaza unitatea de baza de cea de cumul.
 
Astfel, potrivit art. 35 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, in cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza.
 
Trebuie sa stii ca tichetele de cresa se acorda numai la unitatea de baza si ca deducerile personale se iau in calcul numai la locul unde salariatul are functia de baza.
 

Bine de stiut: 

- deducerea personala nu depinde de numarul de ore lucrate. Suma este aceeasi chiar daca angajatul are un program de lucru part-time sau full-time.
 
- daca la un contribuabil intervine o schimbare care are influenta asupra nivelului deducerii personale acordate si aceasta schimbare duce la diminuarea deducerii personale, contribuabilul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii (angajatorul) in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul/platitorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
 
- daca depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, in sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul/platitorul de venituri din salarii va acorda deducerea personala reconsiderata odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

Citeste si: Ghidul angajatorului. Activitatea obisnuita desfasurata la serviciu poate fi considerata formare profesionala?
 
- in situatia in care contribuabilul solicita acordarea deducerii personale pentru persoana aflata in intretinere ca urmare a situarii venitului lunar al acesteia din urma sub 510 lei lunar, platitorul de venituri din salarii (angajatorul) va incepe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana in intretinere odata cu plata drepturilor lunare ale lunii in care contribuabilul a depus documentele justificative.

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum poti acum sa platesti legal oamenii care vin si-ti muncesc in curte sau casa, ca sa n-ai probleme cu ANAF-ul
Economie

Cum poti acum sa platesti legal oamenii care vin si-ti muncesc in curte sau casa, ca sa n-ai probleme cu ANAF-ul

today25 Apr. 2024
Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat
Economie

Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat

today25 Apr. 2024
Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari
Imobiliare

Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari

today25 Apr. 2024
Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari
Imobiliare

Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari

today25 Apr. 2024
Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x