Cum va arata piata auto in 2014: Programul Rabla, gata sa moara. Timbrul de mediu, modificat prea tarziu
autovittimbrul de mediupiata autoromania 2014
Analiza din 2013 arata ca piata auto este foarte instabila si imprevizibila. In contextul discutiilor despre renuntarea la programul Rabla dupa 2014, marea intrebare este daca anul acesta nu va fi o editie ”muribunda” caracterizata printr-un interes scazut din partea celor implicati in program.
Daca programul Rabla va avea rezultate slabe, si daca se vor pune in continuare bete-n roate posesorilor de masini care doresc sa la vanda, nu ar fi exclus ca vanzarile de masini noi sa continue trendul descendent si in 2014, potrivit unei analize efectuate de portalul Autovit.ro.
La nivel declarativ s-a lasat de inteles ca timbrul de mediu va suferi schimbari si in 2014, insa este greu de crezut ca aceste modificari vor aparea la inceput de an, astfel ca efectele nefaste ale timbrului de mediu vor persista, iar oamenii vor mai pastra masinile, ceea ce inseamna o prelungire a blocajului pe piata interna.
In 2013, tranzactiile interne de masini second-hand s-au „prabusit”, iar termenul nu este unul exagerat, din moment ce reinmatricularile au scazut cu 150.000 de unitati anul trecut Multi proprietari de masini Euro 3 si Euro 4 produse inainte de 2007 au renuntat pur si simplu sa le vanda din cauza noului timbru de mediu.
In prezent piata este blocata, fara sperante de revigorare in viitorul apropiat. Indirect a avut de suferit din aceasta cauza si piata masinilor noi fiindca o parte dintre posesorii de masini second-hand au refuzat sa le mai vanda pentru a achizitiona masini noi sau mai noi decat cele pe care le vand.
Majoritatea celor care isi vand masina o fac pentru ca vor una mai noua, mai buna, mai sigura. Poate ca romanul nu isi ia o masina noua imediat, dar dupa ce ruleaza 1, 2, poate 3 masini second hand sunt sanse mari sa ajuna sa cumpere o masina noua. Iar daca autoritatile ii blocheaza aceasta dinamica, atunci sansele de a ajunge sa cumpere o masina noua scad considerabil.
Tinand cont de puterea de cumparare foarte putini romani au suficienti bani sau isi permit sa accesezze finantari pentru a cumpara o masina noua. Varianta de timbru de mediu introdusa in primavara a fost se pare cea mai neinspirata propunere din lungul sir de schimbari ale taxei auto, potrivit raportului.
A creat confuzie in piata, nu a stimulat atat de mult achizitionarea de masini nepoluante si a blocat tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern. In plus, declaratiile autoritatilor despre o noua schimbare a taxei in 2014 au mentinut acel sentiment de asteptare, care inhiba tranzactiile auto si care a fost prezent constant in ultimii ani, descurajand cumpararea de masini.
Foto: bmw.com.