Dupa recenta recalculare a pensiilor, varstnicii au noi motive de bucurie incepand din aceasta luna. Incepand de la 1 octombrie, pragul de impozitare a pensiilor a crescut de la 2.000 la 3.000 de lei. Astfel, un numar semnificativ de pensionari nu vor mai plati impozitul pe venit de 10%, ramanand in mana cu mai multi bani. Potrivit datelor prezentate de Casa Nationala de Pensii Publice, la nivelul lunii septembrie, numarul pensionarilor cu pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei era mai mic de 2.4 milioane.
„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intra in vigoare la data de 1 octombrie 2024 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2024", se arata in proiectul adoptat de Parlament.
Pentru a exemplifica lucrurile mai bine, haideti sa luam in calcul o pensie de 2.900 de lei. In luna septembrie, un varstnic cu o asemenea pensie avea de platit un impozit de 90 de lei, aferent sumei de 900 de lei care depasea pragul de impozitare. Incepand din aceasta luna, pensionarul nu va mai avea de platit acest impozit, ramanand in mana cu toti cei 2.900 de lei.
Vestea este una buna si pentru pensionarii care incaseaza sume mai mari de la stat. Spre exemplu, un pensionar care primea o pensie de 5.000 de lei platea pana acum un impozit in valoare de 300 de lei. Odata cu cresterea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei, impozitul va scadea la 200 de lei.
Sigur, veniturile pensionarilor nu cresc foarte mult odata cu aceasta crestere a pragului de impozitare. Tinand insa cont de situatia economica din Romania, orice ban in plus intrat in buzunar se dovedeste a fi important la finalul lunii. Numarul pensionarilor care traiesc de la o luna la alta a crescut constant in ultimii ani, crizele provocate de pandemia de coronavirus si de razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza ducand la o crestere accentuata a preturilor. Unde mai punem faptul ca multe dintre produsele de baza au ajuns sa se tot scumpeasca in aceasta perioada?!
Citeste si: Ce se va intampla cu TVA-ul in 2025, dupa alegeri? Informatii de ultima ora de la premierul Romaniei
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Te-ar putea interesa si
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat