Din pricina pandemiei, turismul risca sa devina o amintire
Criza sanitara declansata, la nivel mondial, la inceputul acestui an, a constrans autoritatile sa impuna masuri care au avut, au si vor avea efecte asupra modelului comportamental al oamenilor. Acestia s-au vazut nevoiti sa restranga sau sa renunte chiar la contactele sociale si la o seama intreaga de activitati care dadeau farmec vietii in conditii normale. Una dintre cele mai sever afectate astfel de activitati este aceea a calatoriilor de placere, adica turismul.
Organizatia Mondiala a Turismului, agentie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite, a anuntat, recent, ca turismul international a inregistrat, la nivel global, un recul de 70% in primele opt luni ale anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In lunile iulie si august a.c., luni consacrate, prin traditie, turismului si vacantelor, scaderea a fost de 81%, respectiv 79% fata de aceleasi luni ale anului trecut.
Restrictiile impuse dupa declansarea pandemiei COVID-19 au generat in industriei turismului, in aceasta vara, incasari mai mici estimate intre 1.200 si 3.300 de miliarde de dolari, adica de pana la 3% din Produsul Intern Brut la nivel global.
Scaderea incasarilor din turism i-a afectat direct si pe cei 300 de milioane de angajati care lucreaza in acest domeniu si in industriile conexe.
Conform acestor cifre, turismul a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de actuala criza sanitara.
Si in acest domeniu, efectele actualei crize se dovedesc a fi mult mai puternice decat cele inregistrate in precedenta criza economica globala, cea declansata in anul 2009.
Mai exact, pierderile inregistrate de industria turismului in anul curent sunt deja de opt ori mai mari decat cele inregistrate in 2009.
In Europa, numarul turistilor internationali a scazut cu 72% in iulie si cu 69% in luna august, iar perspectiva nu se arat a fi deloc optimista, in conditiile in care pandemia ia amploare la nivel mondial.
Conform proiectiilor facute de Organizatia Mondiala a Turismului, turismul are sa revina la cifrele din anul 2019 abia in anul 2022. Aceasta estimare nu tine insa seama de faptul ca oamenii vor iesi din pandemie, cand acesta va lua sfarsit, marcati iremediabil de frica. De frica de a merge in locuri noi si necunoscute, de frica de a interactiona cu oameni necunoscuti, de frica, de fapt, tocmai de lucrurile care reprezentau "sarea si piperul" calatoriilor de placere. Iar turism cu frica in san nu se poate face.
Sursa foto: pexels.com