Economia Romaniei ingheata in 2023: romanii vor deveni mai stransi la punga
economia romanieiinflatiecurs valutar 2023
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a publicat noi previziuni economice, in prognoza sa de iarna, iar vestile nu sunt deloc de natura sa ne aduca vreo speranta de "mai bine" anul acesta.
Conform analistilor economici, in 2023 ne vom confrunta cu o scadere a economiei nationale, 2,8% in acest an, de la 4,9% in anul precedent.
De asemenea, preturile mari nu vor fi date uitarii, desi finele anului ne va gasi cu o inflatie de doar 8%, in comparatie cu cea de aproape 17%, din acest moment. Chiar si asa insa, rata inflatiei va fi de 4 ori mai mare fata de tinta pe care Banca Centrala Europeana o recomanda, in vremuri normale. Ce-i drept, in aceasta perioada, inflatia e o problema pentru intreaga comunitate europeana, inclusiv pentru zona euro.
Cifrele arata mai bine pentru 2024, cand analistii se asteapta la o evolutie a PIB de plus 4,8% si o
inflatie mult mai mica, de doar 3,7%.
Un alt aspect important pentru 2023 este acela ca se va consemna o incetinire semnificativa a consumului. La o rata a inflatiei atat de agresiva, nici nu este de mirare ca romanii vor fi mai stransi la punga si se vor gandi de doua ori inainte de a face o achizitie. Conform prognozei cresterea consumului in economia interna va scadea anul acesta la 2,4%, de la 4,6% in 2022.
In privinta exporturilor si importurilor, analistii se asteapta ca exportul de bunuri (FOB) sa inregistreze o crestere cu 10,6% in acest an, pana la 102,65 miliarde euro. De asemenea, importul de bunuri (CIF) va creste la 12,5%, respectiv 142,55 miliarde euro. In aceeasi nota, mai noteaza specialistii, deficitul comercial FOB - CIF va creste la 39,9 miliarde de euro in 2023.
Te-ar putea interesa si: In ce moneda e mai bine sa-ti tii economiile: merita sa schimbi leul cu euro? Raspunsul analistilor economici
In 2024, vom plati 5 lei pentru 1 euro
Avem si previziuni legate de cursul valutar. Cursul de schimb mediu va urca la 4,94 lei/euro in acest an, de la 4,93 lei/euro anul trecut. In 2024, noteaza expertii, vom ajunge sa platim 5 lei pentru un euro!
Anul acesta ar urma sa inregistram si o scadere a deficitului de cont curent, la 8,5% din PIB, de la 9,4% anul trecut.
Foto: manager.ro