Europa, la un pas de IMPACT cu o CRIZA ENERGETICA TOTALA: saptamana aceasta e cruciala
criza energeticacaniculaincendii in europaenergie electrica
Pana la finele saptamanii curente se decide soarta crizei energetice pe continent. Europa se afla, in acest moment, cu un picior in groapa, pe masura ce conditiile meteo cresc consumul de energie si persista ingrijorarile ca Rusia nu va reporni livrarile de gaz catre blocul comunitar.
In ultimele zile, Europa a fost lovita de un val puternic de
canicula, ce a crescut consumul de energie, pe masura ce oamenii au fost nevoiti sa porneasca aparatele de racire a temperaturilor in locuinte si sa le mentina aproape in permanenta pornite.
Joi, conducta Nord Stream 1 – o artera cruciala care leaga gazul Rusiei de bloc – urmeaza sa se redeschida dupa 10 zile de lucrari de intretinere de rutina. Conducta livreaza 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in Europa, sau aproximativ 40% din totalul importurilor de gazoduct din Rusia.
Doar ca exista ingrijorari serioase legate de faptul ca Rusia nu ar relua livrarile, iar acest lucru ar insemna ca, pana la finele saptamanii, Europa sa faca "cunostinta" cu punctul culminant al crizei energetice. Cea mai puternica economie a Europei se afla intr-o pozitie foarte vulnerabila, avand o dependenta accentuata fata de importurile energetice din Rusia, aspect unde Romania, de exemplu, este mult mai avantajata.
Robert Habeck, ministrul Economiei din Germania, nu stie la ce sa se astepte.
"E posibil ca rusii sa reia livrarile de gaz si chiar sa le majoreze sau e posibil sa nu vedem nimic venind pe conducte", spune oficialul, citat de jurnalistii
CNN.
"Se poate intampla orice", subliniaza acesta.
Deja, luna trecuta, Germania a declarat ca se confrunta o "criza a gazelor" dupa ce Gazprom, compania de stat de gaze a Rusiei, a redus exporturile prin conducta cu 60%.
Daca Gazprom nu reia livrarile, acest lucru se intampla intr-un moment cum nu se poate mai dificil pentru noi. Incendiile de vegetatie macina regiuni intregi din Franta si Spania, iar agentiile meteo anunta ca temperaturile urmeaza sa treaca de 40 de grade Celsius in zilele urmatoare. Deja, pe fondul acestor situatii, a crescut foarte mult cererea de energie electrica pentru alimentarea unitatilor de aer conditionat.
Unii analisti vad si partea plina a paharului
Acestea fiind conditiile din prezent, exista pericolul sa ne adancim intr-o criza energetica fara precedent, avertizeaza, deci, expertii, insa exista si opinii mai optimiste.
De exemplu, Henning Gloystein, director pentru energie, clima si resurse la Eurasia Group, a declarat pentru CNN Business ca "desi consumul de energie in UE va fi putin mai mare saptamana aceasta pe fondul caniculei din cauza ratelor mari de utilizare a unitatilor de aer conditionat, acest lucru va fi compensat de furnizarea record de energie solara".
Foto: pixabay