Europa se grabeste sa se arunce in prapastia recesiunii: criza e iminenta, la o inflatie de 5 ori mai mare decat ne-am planificat
recesiunecriza economicapreviziuni economice
Europa se indreapta cu pasi repezi catre o iminenta recesiune, iar anul 2022 s-ar putea incheia cu o inflatie de aproape 5 ori mai mare decat obiectivul Bancii Centrale Europene (BCE).
Cel mai recent sondaj realizat in randul analistilor Bloomberg indica in mod categoric o inrautatire a asteptarilor expertilor. Daca la precedentul sondaj economistii credeau ca Zona Euro are sanse de 60% sa intre in
recesiune, acum procentul a crescut la 90%. Practic, criza e iminenta! Vorbim despre cel mai ridicat risc de recesiune inregistrat din iulie 2020!
Amintim ca economistii definesc intrarea in recesiune ca fiind momentul in care o economie inregistreaza doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut (PIB).
Cea mai mare temere a analistilor este escaladarea crizei energetice. Specialistii se tem foarte mult de faptul ca, in sezonul rece, gospodariile si firmele din Europa s-ar putea confrunta cu o rationalizare a gazului.
Livrarile de importuri si poate si o iarna grea din perspectiva climatica risca sa duca la incetinirea economica pe continent.
Germania, motorul economic al Europei risca sa inceapa sa aiba probleme economice chiar de la finele anului curent. Nemtii se pot confrunta cu o scadere a PIB inca din al treilea trimestru. Amintim ca Germania este foarte defavorizata in contextul crizei energetice, fiind una dintre tarile puternic dependente de importurile de energie de la Moscova, motiv pentru care Guvernul de la Berlina dispus deja masuri de economisire a energiei, a depus eforturi pentru a-si umple depozitele, dar acestea s-ar putea dovedi a fi ineficiente, daca natura nu va coopera iarna aceasta si temperaturile vor scadea foarte mult!
"Exista cu siguranta o teama de recesiune in unele tari, sau chiar daca nu este o recesiune, se va simti ca o recesiune in aceasta iarna. Si daca Mama Natura decide sa nu coopereze, iar iarna se dovedeste a fi aspra, asta ar putea duce la anumite tulburari sociale", a recunoscut, zilele trecute, si sefa Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva.
Revenind la previziunile analistilor Bloomberg, ei mai noteaza ca ultimele trei luni din 2022 ne pot aduce un varf al inflatiei de 9,6%, de aproape 5 ori mai mare decat obiectivul asumat de Banca Centrala Europeana!
Cu o inflatie atat de accentuata, bancile centrale vor continua sa fie din ce in ce mai aspre in deciziile lor de pe paita monetara, crescand masiv dobanzile, ceea ce inseamna noi poveri financiare pentru firmele si populatia indatorate la banci. De altfel, se ingreuneaza accesul la bani pentru cei ce doresc sa se imprumute pe viitor!
Ca referinta, situatia e atat de delicata, incat Banca Mondiala considera ca economia mondiala se afla in prezent in cea mai accentuata incetinire de dupa redresarea din anii ’70.
"Cresterea globala incetineste brusc si este probabila o noua incetinire pe masura ce tot mai multe tari intra in recesiune", a declarat joi presedintele Bancii Mondiale, David Malpass.
Foto: freepik.com