Mai mult decat atat, veniturile PIB per capita calculate in functie de puterea de cumparare (PPS) in Bucuresti reprezinta aproape 144% din PIB-ul mediu al tarii, cu doar un punct procentual sub Varsovia si aproape la egalitate cu Bratislava. Bineinteles, lucrurile stau mult mai rau atunci cand vorbim despre acelasi PIB per capita calculat la nivel de tara, diferenta dintre cei doi indici in cazul tarii noastre fiind extrem de mare.
Asa cum se intampla in marea majoritate a tarilor lumii, capitalele atrag atat forta de munca calificata, cat si capital si investitii, ceea ce se transforma automat in venituri cu mult peste medie. Conform analizei realizate de cei de la Eurostat, in regiunile-capitale din Europa de Est, veniturile sunt in medie mai mari cu pana la 50% fata de celelalte regiuni ale tarilor. Totusi, este important de mentionat ca una dintre cele mai mari diferente din acest punct de vedere este inregistrata in tara noastra. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, PIB-ul per capita la nivelul capitalei atinge o cifra de 45.900 de euro, in timp ce PIB-ul per capita la nivelul tarii atinge o cifra de doar 19.900 de euro.
Pentru a putea face o comparatie cu vecinii din Bulgaria, trebuie sa spunem mai intai ca PIB-ul per capita indicat de cei de la Eurostat pentru Sofia este cu mult mai mic decat cel al Bucurestiului, abia atingand pragul de 25.000 de euro. La nivel de tara, PIB-ul per capita atinge in cazul Bulgariei o cifra de 15.400 de euro. Nici o comparatie cu vecinii maghiari nu este de prisos, Eurostat ajungand la concluzia ca locuitorii din Bucuresti o duc mult mai bine decat cei din Budapesta, capitala Ungariei fiind creditata cu un PIB per capita de doar 32.500 de euro. La nivel de tara, Ungaria sta ceva mai bine insa, PIB-ul per capita fiind de 21.500 de euro.
Conform cifrelor celor de la Eurostat, cele mai bune cifre la acest capitol sunt inregistrate de Cehia, respectiv Slovacia. Spre exemplu, Praga este creditata cu un PIB per capita de nu mai putin de 58.000 de euro, in timp ce capitalei Slovaciei i se atribuie un PIB per capita de 52.300 de euro. In acelasi timp, Varsovia este notata cu o valoare de 47.000 de euro a acestui indice.
La nivel de tara, Cehia sta, de asemenea, cel mai bine, fiind creditata cu un PIB per capita de 27.500 de euro. In comparatie, Slovacia este notata cu o valoare de 22.200 de euro a aceluiasi indice, in timp ce Polonia raporteaza un PIB per capita la nivel de tara de 21.400 de euro.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii