Estimarile realizate in luna februarie plasau tara noastra pe locul secund la nivelul Uniunii Europene in functie de cresterea economica in ritm anual din ultimul trimestru si pe prima pozitie in functie de evolutia trimestriala a economiei. Totodata, este important de precizat ca datele Eurostat sunt ajustate in functie de factorii sezonieri si ca datele pentru Luxemburg nu sunt inca disponibile pana la aceasta ora.
Potrivit cifrelor pe care le regasim in raportul intocmit de specialistii din cadrul Eurostat, in comparatie cu ultimul trimestru al anului 2018, economia din tara noastra a inregistrat un avans de nu mai putin de 4.2%, comparativ cu o crestere anuala de 3.2% in trimestrul precedent. Daca vrem sa facem o comparatie si cu tarile care au raportat cresteri mai mari in ritm anual decat Romania, trebuie sa aruncam o privire asupra cifrelor inregistrate de Irlanda, Ungaria si Malta.
Irlanda este tara care a raportat cea mai mare crestere in ritm anual de aceasta data, avansul fiind de nu mai putin de 6.3%. Totodata, Ungaria s-a descurcat extrem de bine si se poate lauda cu a doua cea mai mare crestere in ritm anual de la nivelul blocului comunitar european, in valoare de 4.6%. In cele din urma, nici Malta nu s-a descurcat deloc rau, raportand o crestere in ritm anual de 4.3%.
Mergem mai departe si mai observam ca in raport cu trimestrul al treilea al anului 2019, economia din tara noastra a inregistrat un avans de 1.5%. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, tara noastra a fost intrecuta la acest capitol de doar doua tari: Irlanda si Malta. Astfel, Irlanda se poate lauda cu o crestere a economiei cu 1.8%, in timp ce economia din Malta a raportat un avans de 1.7%.
Conform datelor publicate de cei de la Eurostat, per ansamblu, la nivelul intregului bloc comunitar european, economia a crescut cu 1.2% in ritm anual si cu 0.2% in ritm trimestrial. Totodata, trebuie mentionat ca in zona euro a fost consemnat un avans de 1% in ritm anual si de doar 0.1% in ritm trimestrial.
Raspandirea din ce in ce mai accelerata a epidemiei de coronavirus va afecta in cele din urma atat cresterea economica din Romania, cat si intregul bloc comunitar european. Conform unor specialisti de pe piata, tara noastra ar putea fi lovita mai tare de efectele epidemiei de coronavirus decat alte tari din Europa de Est, precum Ungaria, Cehia sau Polonia. La aceasta ora, marile economii europene sunt deja lovite de efectele raspandirii epidemiei de coronavirus, Germania, Franta si Italia confruntandu-se deja cu probleme serioase in acest sens. Mai mult decat atat, Franta si Italia sunt aproape de recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an.
Bugetul de stat pentru anul in curs a fost construit avand la baza o crestere economica estimata de Comisia Nationala de Prognoza de 4.1%. In 2019, conform datelor INS, PIB-ul tarii noastre a inregistrat un avans de 4.1% in raport cu anul 2018, pe serie bruta.
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?