Estimarile realizate in luna februarie plasau tara noastra pe locul secund la nivelul Uniunii Europene in functie de cresterea economica in ritm anual din ultimul trimestru si pe prima pozitie in functie de evolutia trimestriala a economiei. Totodata, este important de precizat ca datele Eurostat sunt ajustate in functie de factorii sezonieri si ca datele pentru Luxemburg nu sunt inca disponibile pana la aceasta ora.
Potrivit cifrelor pe care le regasim in raportul intocmit de specialistii din cadrul Eurostat, in comparatie cu ultimul trimestru al anului 2018, economia din tara noastra a inregistrat un avans de nu mai putin de 4.2%, comparativ cu o crestere anuala de 3.2% in trimestrul precedent. Daca vrem sa facem o comparatie si cu tarile care au raportat cresteri mai mari in ritm anual decat Romania, trebuie sa aruncam o privire asupra cifrelor inregistrate de Irlanda, Ungaria si Malta.
Irlanda este tara care a raportat cea mai mare crestere in ritm anual de aceasta data, avansul fiind de nu mai putin de 6.3%. Totodata, Ungaria s-a descurcat extrem de bine si se poate lauda cu a doua cea mai mare crestere in ritm anual de la nivelul blocului comunitar european, in valoare de 4.6%. In cele din urma, nici Malta nu s-a descurcat deloc rau, raportand o crestere in ritm anual de 4.3%.
Mergem mai departe si mai observam ca in raport cu trimestrul al treilea al anului 2019, economia din tara noastra a inregistrat un avans de 1.5%. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, tara noastra a fost intrecuta la acest capitol de doar doua tari: Irlanda si Malta. Astfel, Irlanda se poate lauda cu o crestere a economiei cu 1.8%, in timp ce economia din Malta a raportat un avans de 1.7%.
Conform datelor publicate de cei de la Eurostat, per ansamblu, la nivelul intregului bloc comunitar european, economia a crescut cu 1.2% in ritm anual si cu 0.2% in ritm trimestrial. Totodata, trebuie mentionat ca in zona euro a fost consemnat un avans de 1% in ritm anual si de doar 0.1% in ritm trimestrial.
Raspandirea din ce in ce mai accelerata a epidemiei de coronavirus va afecta in cele din urma atat cresterea economica din Romania, cat si intregul bloc comunitar european. Conform unor specialisti de pe piata, tara noastra ar putea fi lovita mai tare de efectele epidemiei de coronavirus decat alte tari din Europa de Est, precum Ungaria, Cehia sau Polonia. La aceasta ora, marile economii europene sunt deja lovite de efectele raspandirii epidemiei de coronavirus, Germania, Franta si Italia confruntandu-se deja cu probleme serioase in acest sens. Mai mult decat atat, Franta si Italia sunt aproape de recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an.
Bugetul de stat pentru anul in curs a fost construit avand la baza o crestere economica estimata de Comisia Nationala de Prognoza de 4.1%. In 2019, conform datelor INS, PIB-ul tarii noastre a inregistrat un avans de 4.1% in raport cu anul 2018, pe serie bruta.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea