Tarifele la electricitate au explodat in ultimele luni, invazia ruseasca din Ucraina provocand o criza fara precedent la acest capitol pe Batranul Continent. Comisia Europeana a propus la mijlocul acestei saptamani o alternativa la varianta plafonarii pretului gazelor naturale, o idee care nu este imbratisata de toate statele membre ale blocului comunitar european. Este vorba despre un nou mecanism care ar avea rolul de a diminua preturile la electricitate.
Liderii Uniunii Europene au cerut recent Comisiei sa vina cu decizii concrete referitoare la un intreg set de masuri cu privire la achizitiile comune de gaze si la reglementarea pietei angro de gaze. De asemenea, UE nu a renuntat la planul plafonarii pretului gazelor naturale utilizate in productia de electricitate, in ciuda faptului ca Germania si-a exprimat in mai multe randuri dezacordul cu privire la aceasta idee.
Varianta plafonarii a fost insa deja aplicata in Spania si Portugalia. Mai exact, plafonarea consta in reducerea facturilor cu gazele naturale ale operatorilor de centrale electrice, diferenta dintre pretul de piata si cel plafonat fiind acoperit printr-o subventie de la stat. Astfel, se doreste o scadere a pretului electricitatii.
Comisia Europeana estimeaza ca implementarea acestei plafonari a preturilor gazelor naturale la nivelul intregului bloc comunitar european ar putea avea efecte inegale. Intr-un raport recent, specialistii CE dau ca exemplu un plafon de pret de 100 - 120 de euro pentru un Megawatt-ora. Intr-un astfel de scenariu, operatorii de centrale electrice pe gaze ar putea fi incurajati sa achizitioneze o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce ar duce in cele din urma la majorarea consumului european de gaze cu cinci pana la noua miliarde de metri cubi.
Mai mult decat atat, Comisia Europeana atrage atentia asupra riscului cresterii exporturilor in afara Uniunii, in Marea Britanie, Elvetia si in Balcani, a electricitatii produse pe baza gazelor subventionate de europeni.
In cele din urma, specialistii CE mai avertizeaza si asupra variatiei foarte mari a costurilor cu aceste subventii. Tarile cu multe centrale electrice pe gaze, cum ar fi Germania, Italia sau Olanda, ar ajunge sa plateasca o factura extrem de ridicata. In acelasi timp, cel mai mare beneficiar al acestei masuri ar fi Franta, acolo gasindu-se marii importatori de electricitate produsa pe baza de gaze naturale.
Oficialii de la Bruxelles propun astfel o metoda alternativa care poate fi aplicata foarte rapid. Mai exact, ar fi vorba despre majorarea componentei din contracte care fixeaza in avans pretul primit de producatorii de electricitate pe baza de regenerabile si energie nucleara, in functie de costul lor real de productie. O astfel de varianta ar reduce automat volumele de electricitate vandute la pret angro pe piata indexata cu cea a gazelor.
Citeste si: Se schimba pensiile, din 2023, pentru milioane de romani: iata ce se intampla de la 1 ianuarie, ministrul Muncii face toate dezvaluirile
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si