Fondul Monetar International ramane optimist cu privire la capacitatea economiei globale de a isi reveni in acest an, avertizand insa in acelasi timp ca situatia ramane una extrem de delicata. Specialistii FMI sustin ca masurile de stimulare actuale si debutul campaniei de vaccinare ar putea atenua, cel putin pentru moment, efectele economice ale pandemiei de coronavirus, motiv pentru care estimarile de crestere a economiei globale pentru acest an au fost majorate.
Estimarile pentru anul in curs sunt insa extrem de greu de facut in actualul context, in toate colturile lumii existand la acest moment o serie intreaga de incertitudini referitoare la ceea ce va urma. Noile tulpini ale virusului ar putea accentua criza sanitara din anumite zone ale lumii, dand totodata peste cap si campania de vaccinare. In plus, intarzierile de productie ale vaccinului complica deja destul de mult lucrurile, in special pe continentul european. In aceste conditii, Fondul Monetar International ramane precaut si sustine ca “exista in continuare incertitudini imense, perspectivele dintre state fiind destul de diferite”.
Potrivit estimarilor analistilor din cadrul Fondului Monetar International, PIB-ul global va creste in 2021 cu nu mai putin de 5.5%. In cazul in care aceasta cifra se va dovedi conforma cu realitatea, la sfarsitul anului am putea vorbi despre cea mai buna evolutie a PIB-ului din 2007 incoace. Asteptarile celor de la FMI se dovedesc acum a fi ceva mai optimiste, estimarile facute in luna octombrie a anului trecut facand referire la o crestere a Produsului Intern Brut global de numai 5.2%.
Cresterea din acest an va veni dupa o contractie majora suferita in 2020, de 3.5%, aceasta fiind cea mai mare prabusire economica de la Marea Depresiune Economica pana in ziua de astazi. Totodata, cei de la FMI se asteapta la o crestere economica de 4.2% in anul 2022. Potrivit specialistilor, revizuirea in crestere a estimarilor pentru anul in curs se datoreaza in mod special asteptarilor pozitive privind economia Statelor Unite. Mai exact, prognoza de crestere pentru SUA a fost majorata cu 2 puncte procentuale, pana la 5.1%.
Pentru zona euro, specialistii din cadrul Fondului Monetar International au redus prognoza de crestere cu un punct procentual, aceasta ajungand la un nivel de 4.2%. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca estimarile pentru cele mai mari economii din zona euro, Germania, Franta, Italia si Spania, au fost reduse. In cazul tarii noastre, prognoza nu a suferit nicio modificare in raport cu cea facuta in toamna anului trecut. Astfel, analistii FMI se asteapta la o crestere economica pentru Romania de 4.6%.
Gita Gopinath, economist sef in cadrul FMI, a transmis printr-o reactie pe blogul personal o opinie conform careia “multe lucruri depind de rezultatul acestei curse intre mutatiile virusului si vaccinurile care pot pune capat pandemiei”. De asemenea, in opinia Gitei Gopinath, si “capacitatea politicilor adoptate de a oferi sprijin eficient” joaca un rol extrem de important in aceasta ecuatie.
Prin intermediul “Raportului global de stabilitate financiara”, Fondul Monetar International avertizeaza autoritatile sa fie pregatite pentru riscul unei corectii bruste a pietei care ar putea accentua vulnerabilitatile financiare. S-ar putea ajunge in aceasta situatie luand in considerare faptul ca debutul campaniilor de vaccinare a sporit asteptarile unei redresari globale a economiei, provocand astfel cresterea preturilor activelor in ciuda incertitudinilor despre care aminteam in randurile anterioare.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si