Practic, va trebui sa economisiti din salariul lunar pentru a avea la final de an suma corespunzatoare impozitului pe venit de plata catre stat. Se va mentine doar obligatia de retinere la sursa doar impozitul pe venit din vanzarea imobilelor.
Incepand cu anul 2018, sarcina de plata a impozitului pe venit trece in responsabilitatea angajatului. Pana la finalul lunii februarie 2019, angajatorul ii va emite salariatului declaratia privind situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent in care se vor regasi datele de identificare ale contribuabilului, venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.
Atentie! Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie.
In proiectul de modificare a Codului fiscal se abroga articolele care stabilesc obligatia angajatorului de a retine impozitul pe venit luna de luna, precum si cea privind depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit. In schimb, se introduce "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominal a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit".
Impozitul global pe gospodarie se va aplica si in cazul veniturilor din profesii independente. Astfel, platitorii de venituri pentru activitati independente scapa de obligatia de a retine impozit pe venit.
Se elimina aceasta obligatia de retinere la sursa inclusiv pentru veniturile din investitii. Daca acest impozit se va aplica, pe parcursul anului 2018 se va crea un deficit din cauza ca statul nu va mai primi luna de luna impozitul pe venit retinut in prezent de angajatori.Ultimele NOUTATI
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa