La nivel mondial, alimentele s-au ieftinit la minimum ultimilor cinci ani
preturi alimentefaofood price index
Luna trecuta, indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, a continuat sa scada, atingand cel mai scazut nivel din iunie 2010, intrucat oferta pentru majoritatea materiilor prime, inclusiv cereale si carne, a ramas robusta.
Indicele preturilor produselor alimentare este elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Aceasta publica, in fiecare luna, Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
Astfel, in martie 2015, indicele a atins o valoare medie de 173,8 puncte, mai mic cu 2,6 puncte in comparatie cu valoarea din februarie 2015.
Luna trecuta, pretul zaharului a inregistrat o scadere semnificativa, atingand cel mai scazut nivel de dupa februarie 2009.
Totodata, FAO estimeaza ca recolta de grau din 2015 va fi de 722 milioane de tone, cu 1% sub recolta record din 2014, in principal din cauza reducerii suprafetelor insamantate in UE.
In timp ce, in China, India si Pakistan, recoltele sunt asteptate sa aiba niveluri apropiate de recordurile din 2014, productia ar putea scadea in Rusia si in Ucraina.
FAO mai anticipeaza ca stocurile globale de cereale, la finele sezonului 2014-2015, vor ajunge la 645,3 milioane de tone, peste estimarile anterioare de 630,5 milioane tone.