Cresterea haotica a monedei europene si prabusirea leului se datoreaza, spun analistii economici, temerilor de pe pietele externe, cu privire la riscul aparitiei celui de-al treilea val pandemic.
De altfel, in Romania se contureaza niste probleme economice importante, analistii asteptandu-se la scumpiri, printr-un val de inflatie ce se va abate asupra tarii noastre, dar si la o criza acuta de finantare.
"Leul urmeaza tendintele din pietele internationale, unde este o mare volatilitate. Toate monedele din regiune s-au depreciat recent – temeri la nivel international care trebuie puse in legatura cu acest al treilea val de pandemie. Dincolo de aceste temeri, in Romania se acumuleaza si problemele economice, un val de inflatie, o criza acuta de finantare", explica analistul economic Adrian Negrescu, pentru
Europafm.ro.
Leul ar putea depasi pragul de 5 lei, in a doua jumatate a anului
In 2021, suntem extrem de aproape de a depasi pragul de 5 lei pentru un euro. Acest lucru s-ar putea intampla in a doua jumatate a anului, spun economistii.
"Tendintele sunt spre un 4,9 lei in aprilie-mai si nu este exclus ca in a doua parte a anului, leul sa creasca la 5 lei – o prognoza care tinde sa se confirme", a mai spus Negulescu.
In noiembrie 2020, analistii CFA Romania lansau acest avertisment. Ei estimau atunci ca valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.
Toti analistii CFA erau de parere ca leul se va deprecia in lunile urmatoare si se pare ca previziunile lor negative se adeveresc deja.
Totusi, analistii CFA spuneau la acea vreme ca deprecierea nu va fi atat de puternica pe cat ar "trebui", in conditiile vitrege in care se afla economia nationala si internationala, in contextul pandemiei de coronavirus.
CFA Romania mai arata atunci ca impactul economic al pandemiei va fi resimtit pana in trimestrul al treilea din 2021.