Totodata, specialistii avertizeaza ca problemele economice cauzate de aceasta epidemie se vor adanci din ce in ce mai mult cu cat starea de urgenta si carantina vor fi prelungite. Decizia nu este insa deloc una usoara, autoritatile din marea majoritate a statelor europene punand pe primul plan sanatatea oamenilor la aceasta ora, preferand astfel sa prelungeasca masurile restrictive anuntate la inceputul epidemiei.
Marcel Ciolacu, presedintele social-democratilor, s-a aratat preocupat de acest subiect la inceputul acestei saptamani, declarand ca economia trebuie repornita cat mai curand posibil. Intr-o interventie televizata sustinuta in cursul serii de luni, seful PSD a tinut sa precizeze ca “daca nu va fi repornita economia si daca statul nu va avea de unde colecta, Romania nu va avea cum sa faca fata crizei”. Totodata, Ciolacu face un apel la liberalii de la putere, transmitand ca la aceasta ora orgoliile trebuie lasate la o parte, fiind nevoie ca la masa sa se aseze toti specialistii.
Marcel Ciolacu si-a continuat in aceeasi nota ferma discursul, tinand sa evidentieze faptul ca este absolut convins de faptul ca tara noastra nu mai trebuie sa tina cont in conditiile actuale de deficitul de 3% sau de MTO, singurul obiectiv fiind acela al salvarii economiei proprii. Insa acest lucru nu va fi deloc atat de usor de pus in practica, tara noastra fiind in continuare obligata sa tina cont de lucrurile pe care si le-a asumat la nivel european. La ora actuala, Romania este indatorata cu doar 36% din Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna ca vorbim despre una dintre cele mai mici datorii externe din Europa.
In continuare, seful social-democratilor a sustinut ca economia trebuie repornita cat mai curand posibil, iar pentru acest lucru este nevoie ca “oamenii sa aiba curajul de a merge la lucru”. In opinia sa, acest lucru nu se poate face fara ca oamenii sa fie testati din ce in ce mai mult, acestia avand nevoie sa aiba “o incredere si o garantie ca nu se vor inbolnavi pe ei, pe parintii sau pe copiii lor”.
Apoi, revenind la ceea ce a spus mai devreme, Marcel Ciolacu sustine ca statul roman trebuie “sa iasa din hatisul european” si sa dea drumul la investitii publice de anvergura. In acelasi context, seful celor de la PSD a mai tinut sa precizeze la aceasta ora nu se poate vorbi despre taieri, taierile salariale urmand sa vina la pachet si cu o restrictionare a consumului. Astfel, “daca nu ai nici productie si nu ai nici consum, inseamna ca nu mai ai nici colectare”.
Gradul de colectare a taxelor la buget sufera extrem de mult in aceasta perioada delicata prin care trece tara noastra, mai ales in contextul in care Romania are aproape cea mai mica rata de colectare a taxelor din intregul bloc comunitar european. Potrivit datelor din analizele Eurostat aferente anului precedent, rata de colectare a taxelor din Romania a fost de doar 27%, in timp ce media europeana este de aproximativ 40% din Produsul Intern Brut.
Citeste si: Comisia Europeana scuteste de taxe vamale si de TVA importurile de echipamente medicale din tari din afara UE
Ultimele NOUTATI
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului