Salariile romanilor au crescut semnificativ in ultimii zece ani, in unele cazuri ajungand chiar sa se tripleze pe parcursul acestui deceniu. Sigur, din cauza inflatiei, aceasta crestere salariala nu poate fi resimtita la acest nivel. Totusi, putem spune ca in multe cazuri puterea de cumparare a veniturilor a crescut destul de mult in acesti zece ani.
Chiar si asa insa, cand vorbim despre salarii, trebuie sa facem o diferentiere clara intre veniturile inregistrate de salariati in marile orase din Romania si castigurile salariale din restul tarii. Orice am vrea sa spunem, trebuie sa recunoastem ca in orasele mici nu este deloc o situatie prea roz atunci cand vine vorba despre salarii. Mai ales daca comparam aceste salarii cu cele care se castiga in orase precum Bucuresti sau Cluj-Napoca.
Aceasta inegalitate teritoriala atunci cand vine vorba despre salarii nu este doar o supozitie, o analiza recenta a cercetatorilor de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor a Universitatii Babes-Bolyai dovedind din plin acest lucru. Potrivit studiului lor, media nationala a salariilor a crescut de la 1.579 de lei in 2013 la 4.584 de lei in 2023. In termeni reali, ajustati pentru inflatue, puterea de cumparare a unui salariu mediu a crescut in acest deceniu cu 189%.
Situatia salariala din Romania prezinta o serie de disparitati teritoriale semnificative, cu un decalaj evident intre judetele cu salarii medii peste si sub media nationala. Din cele 41 de judete ale tarii, doar cinci, inclusiv municipiul Bucuresti, au salarii medii care depasesc media nationala. In schimb, restul de 36 de judete se situeaza sub acest prag. Judetele cu salarii peste media nationala sunt Sibiu, Timis, Cluj, Ilfov si Arges, lor alaturandu-se si Municipiul Bucuresti.
Judetele Sibiu, Timis si Cluj nu doar ca depasesc media nationala a salariilor, dar au si inregistrat un ritm de crestere al salariilor mai rapid decat media nationala, reflectand un potential de dezvoltare economica ridicat. In Bucuresti, Ilfov si Arges, desi salariile medii sunt peste media nationala, ritmul de crestere al salariilor in aceste zone a fost sub media nationala, ceea ce poate semnala o diminuare a potentialului de dezvoltare viitor.
25 de judete cu salarii sub media nationala au inregistrat totusi un ritm de crestere al salariilor peste media nationala in ultimii 10 ani, sugerand un proces de convergenta lenta. Totodata, 11 judete se confrunta cu o situatie dificila, avand atat salarii sub media nationala, cat si un ritm de crestere sub medie, expunandu-se astfel unui risc economic crescut.
La fel de important de remarcat insa, in 2014, diferenta dintre judetele cu cel mai mic (Harghita) si cel mai mare salariu mediu net (Bucuresti) era de 195%. In aprilie 2024, aceasta diferenta s-a redus la 180%, cu salarii medii de 3739 lei in Teleorman si 6713 lei in Bucuresti.
Citeste si: Munca la negru, in floare la Bucuresti: ITM-ul a batut la usa firmelor si a gasit intr-o singura zi zeci de angajati fara carti de munca
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
SAF-T salveaza firmele mici si cinstite in 2025. Expert: ANAF nu va mai putea sa vina peste tine
Crestere alarmanta a insolventelor in Romania: aproape 6.000 de firme si PFA au intrat in colaps in 2024
Experti: Adoptarea inteligentei artificiale (AI) devine o prioritate pentru firmele romanesti
Partenerii nostri
Fondurile de pensii facultative, Pilonul III, in crestere cu 25% in 2024
Criterii de evaluare si obiective de performanta - EXEMPLE oferite de specialisti
Data de la care se acorda pensiile, in Romania. Ce prevede legea pensiilor?
Termene de depunere a situatiilor financiare anuale: Clarificari si exemple aduse de MF [PROIECT]
Principalele noutati in Reglementarile contabile: Ce este important sa cunoasteti
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta
Certificat RAR Auto-Pass: ce informatii cuprinde si cand este necesar
Te-ar putea interesa si