Ministerul Economiei vrea sa ne scape de analiza de risc la securitate fizica. Firmele nu vor mai da bani grei ca sa afle ca trebuie sa-si puna gratii la geam
analiza securitate fizicadebirocratizarefacilitati firme romania
Indiferent de partidele aflate la putere, debirocratizarea este una dintre eternele promisiuni, dar care, la fel ca autostrazile, se dovedeste greu de pus in practica. Acum si pentru ca unul dintre ministri unui domeniu cheie, cel al economiei, a demisionat ca urmare a deciziei partidului sau, USR-Plus.
Printre masurile care nu se stie daca vor mai fi luate la
Ministerul Economiei, dupa demisia ministrului Claudiu Nasui, se numara un proiect de memorandum care cuprinde masuri de debirocratizare.
Printre acestea, este prevazuta si eliminarea oligatiei firmelor de a-si face analiza de risc la securitatea fizica, o cheltuiala criticata de multi patroni.
Pentru concretizarea acesteia, trebuie ca guvernul sa aprobe memorandumul, relateaza startupcafe.ro.
Inainte de a demisiona, Claudiu Nasui a scris, pe pagina sa de Facebook, ca memorandumul prevede decontarea indemnizatilor pentru concediu medical prin compensare cu CASS de plata, astfel incat sa nu se mai inregistreze intarzieri imense la plata din partea statului si "eliminarea faimoasei analize de risc, prin care firmele sunt obligate, sub sanctiunea amenzii de 5.000 de lei, sa dea bani unei firme care sa le zica faptul ca trebuie sa-si puna gratii la geam".
Alte masuri sunt eliminarea obligatiei de a tranzactiona prin trezorerie cu institutiile statului; eliminarea obligativitatii foii de parcurs pentru deductibilitatea combustibilului; eliminarea obligativitatii declararii posturilor vacante la ANOFM; eliminarea birocratiei aferente reducerilor de preturi.
Mai sunt propuse eliminarea obligatiei de pastrare a contractelor de munca la punctul de lucru; eliminarea sanctiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control; eliminarea Registrului entitatilor/unitatilor de Cult care a birocratizat procesul de sponsorizare a ONG-urilor in mod inutil. Toate ONG-urile sunt deja inregistrate la ministerul justitiei, in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
"Indiferent de conjunctura politica, sper ca Romania sa mearga pe calea debirocratizarii. Doar cu un mediu privat puternic si dinamic vom reusi sa avem prosperitate, sa traim mai bine si sa oferim cea mai buna viata posibila romanilor. Trebuie doar sa vrem sa o facem", a scris Nasui.
Cine a introdus analiza de risc la securitate fizica
Analiza de risc la securitatea fizica a fost introdusa prin HG 301/2012, privind normele de aplicare a Legii 333/2003. Dupa mai multe prorogari, prevederile HG au inceput sa fie aplicate de la 1 iulie 2018, data de la care societatile comerciale (infiintate conform Legii nr.31/1990) care detin bunuri, sunt obligate sa asigure paza acestora si sa intocmeasca analiza de risc la securitate fizica, conform Legii nr.333/2003 si a HG nr.301/2012.
HG prevedea ca analiza de risc se intocmeste de specialisti cu vechime in domeniul riscului sau experti abilitati si presupune costuri pentru firmele mici, tarifele analizei pornind de la 1.000 lei.
In acelasi timp, amenda pentru neefectuarea analizei de risc este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei.
Astfel, majoritatea firmelor din tara noastra au fost obligate sa apeleze la serviciile unor firme private, detinute de cele mai multe ori de fosti politisti, pentru a le evalua riscul de securitate fizica si, in unele cazuri, sa cumpere camere de supraveghere si/sau alte mijloace de protectie fizica la sedii si la punctele de lucru.
Cu sau fara ministrul USR-Plus, guvernul condus de Florin Citu sau de un eventual succesor al acestuia poate emite o noua HG prin care sa elimine obligatia analizei de rsc.
Ministrul Economiei considera ca aceasta obligatie legala are un scop pur birocratic si este impovaratoare pentru contribuabilii mici, iar aceasta analiza de risc nu protejeaza bunurile efectiv.
Potrivit Ministerului, exista legislatie specifica prin care se prevede raspunderea patrimoniala a administratorului, prin urmare obligatia realizarii analizei de risc nu este justificata.
Prin urmare, ministerul propune eliminarea obligatiei realizarii analizei de risc pentru societatile comerciale si eliminarea sanctiunii corespunzatoare reglementate de Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare, Hotararea nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare si legislatia subsecventa.
Foto: pexels.com