Munca de acasa, noua bratara de aur. Telemunca a ajuns sa fie aproape la fel de importanta ca bonurile de masa
beneficii telemuncacerere munca acasaavantaje telemunca
Pana mai ieri, salariul cat mai mare era cel mai important criteriu in functie de care ne alegeam locul de munca. Pandemia nu numai ca ne-a dat vietile personale peste cap, ci si pe cele profesionale, insa ceva impus in timpul izolarii a devenit un beneficiu cerut tot mai des de tot mai multi angajati: munca de acasa (sau de la distanta, nici nu conteaza de unde, numai de la biroul firmei sa nu fie).
Daca, anul trecut, pandemia ne obliga
sa lucram de acasa, acum, aceasta varianta a devenit un beneficiu extrasalarial. Chiar unul foarte apreciat.
In prezent, pe primul loc in topul beneficiilor extrasalariale, sunt bonurile de masa, munca de acasa si abonamentele la clinici private de sanatate.
In 2021, munca de acasa a devenit cel mai cautat beneficiu extrasalarial, dupa tichetele de masa. Numerosi angajati nu mai concep sa fie la birou zi de zi, ci se simt mai bine sa lucreze in confortul locuintei, unde scapa de codul vestimentar si isi fac singuri programul.
La randul lor, si numerosi angajatorii profita de aceasta dorinta a salariatilor. Daca angajatii scutesc timp si bani nemaideplasandu-se cu orele pana si de la serviciu, angajatorii isi reduc cheltuielile, intrucat oamenii lucreaza, de cele mai multe ori, cu echipamentele lor electronice si, evident, consuma energie electrica si apa in locuinta lor.
Mai mult decat atat, companiile pot recruta specialisti de oriunde, fara sa suporte costurile de relocare. In acelasi timp, oamenii accepta salarii mai mici daca pot lucra din orasul lor.
Stirile ProTv au dat exemple de angajati carora telemunca le vine manusa. Andreea Ilea, sef departament resurse umane, sustine ca economiseste timp si a observat ca poate indeplini mai multe sarcini si activitati acasa, unde nu exista interactiune directa cu colegii si nu esti distras.
Cristian Popescu, directorul companiei, spune ca lasa la indemana fiecarui sef de departament sa organizeze echipa, pentru ca sunt multe detalii si ei stiu mai bine de cine au nevoie, cand au nevoie. Dar managerul le-a fixat celor care lucreaza de acasa un interval orar la care sa fie disponibili.
"Ceea ce, inainte, prima - si anume salariul si oamenii faceau schimbarea locului de munca pentru 500 de lei - acum, lucrul asta nu mai este atat de evident. Se cauta si acest hibrid intre a lucra de acasa si a lucra de la birou", a declarat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane firma de recrutare, citat de Stirile ProTv.
"Daca este sa analizam oamenii care nu vor sa se intoarca la birou, cred ca undeva la 6-7 din 10 romani nu o vor mai face si isi vor cauta un loc de munca nou intr-o alta companie care ii va lasa sa munceasca de acasa”, sustine Bogdan Badea, director executiv al unui portal de locuri de munca", citat de Stirile ProTv.
Numarul joburilor care presupun munca de acasa a crescut, in prima jumatate a acestui an, cu aproape 30% fata de aceeasi perioada din 2020, iar cererea pentru asemenea pozitii este de 2,4 ori mai mare candidati decat anul trecut.
Foto: pexels.com