O problema sensibila pe care o creeaza Legea Bacsisului
legea bacsisuluicodul fiscalimpozitare bacsis
Incepand cu 1 ianuarie 2023, conform Legii nr. 376/2022, bacsisul se impoziteaza. Astfel, orice suma primita voluntar de la clienti in localuri si restaurante trebuie trecuta pe bonul fiscal, impozitata cu 10% si impartita apoi salariatilor, dupa o procedura stabilita de angajator prin regulamentul intern. Exista si sanctiuni pentru nerespectarea acestor prevederi, anume amenzi intre 2.000 si 4.000 de lei. Doar ca aceste sanctiuni ii vizeaza doar pe angajatori, nu si pe salariati.
Legea Bacsisului, asa cum este formulata, prevede obligatii
pentru angajatori (peste tot se face referire la “operatorii economici”). Ei sunt cei care trebuie sa implementeze noile masuri privind fiscalizarea bacsisului si tot ei sunt responsabili contraventional pentru eventualele nereguli si abateri.
Partea proasta este ca respectivele nereguli si abateri se pot produce
fara stirea lor.
De exemplu, chelnerii care incaseaza valoarea consumatiei pot incuraja clientii sa le plateasca lor direct bacsisul, fara ca acesta sa mai apara pe nota de plata si pe bonul fiscal (adica sa apara cu valoare zero, ca si cum clientii n-ar fi platit nimic in plus).
E o situatie foarte plauzibila, in special in cazul localurilor cu fluctuatie mare de personal sau cu activitate sezoniera, cand salariatii stiu ca activitatea lor e temporara (eventual si prost platita) si vor sa profite cat mai mult. Cine raspunde in acest caz?
Conform Legii nr. 376/2022, responsabilitatea le revine in intregime angajatorilor, salariatii nu sunt vizati de amenzile mentionate mai sus. Dar, dat fiind ca in acest mod isi pun angajatorii in situatii vulnerabile, ei creeaza prejudicii si, in consecinta, risca sanctiuni disciplinare, risca sa fie actionati in instanta sau chiar sa fie denuntati pentru evaziune fiscala (pentru ca, intr-adevar, nedeclararea veniturilor din bacsisuri si sustragerea lor de la impozitare constituie evaziune fiscala).
Dar, atentie, pentru ca sanctionarea salariatilor vinovati sa fie posibila, e necesar ca fapta descrisa mai sus sa fie mentionata clar in regulamentul intern ca fiind abatere disciplinara, impreuna cu pedeapsa aplicabila.
Asadar, angajatorii din Horeca trebuie sa faca in aceasta perioada o dubla modificare a RI – sa introduca in acest document procedura de distribuire catre salariati a sumelor provenite din bacsisuri si sa isi completeze totodata lista de abateri disciplinare.
Sursa foto: www.pixabay.com