Pandemia a transformat piata fortei de munca. Romania are cea mai mica pondere de angajati care au trecut la telemunca
telemunca romaniapiata muncii romaniateleworking romaniamunca remotejoburi remotejoburi olx
Masurile de distantare sociala, introduse lunile trecute din cauza pandemiei, au obligat multe companii sa mute activitatea angajatilor, in decurs de cateva zile, din spatiile dedicate in "birourile de acasa", potrivit unei analize OLX.
Statisticile Eurostat arata ca, in 2019, 5,4% dintre angajatii din Uniunea Europeana, cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, lucrau de obicei de acasa. Ponderea ramas constanta, in jur de 5%, in ultimul deceniu. Totusi, in aceeasi perioada, o diferenta s-a inregistrat in randul celor care au declarat ca au lucrat uneori de acasa, ponderea lor crescand de la 6%, in 2009, la 9%, in 2019.
Pentru Romania, cele mai recente date arata ca doar 0,8% din forta de munca ocupata din tara muncea, de obicei, de acasa, in 2019, reprezentand aproximativ 45.000 de angajati.
Cu aceste cifre, Romania este pe ultimul loc intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste rata de penetrare a regimului de munca remote. Cu o medie a statelor membre UE de 5,4%, mai multe tari inregistreaza procente mai scazute. Printre acestea, se afla Germania (5,2%), Spania (4,8%), Cehia (4,6%), Romania (0,8%) si Bulgaria (0,5%).
La polul opus, Tarile de Jos si Finlanda erau pe primele locuri la munca in sistem remote, 14,1% dintre persoanele angajate din cele doua tari lucrand in mod obisnuit de acasa in 2019.
Trebuie subliniat ca inclusiv tara noastra a inregistrat o evolutie in ceea ce priveste asa-numita munca remote, astfel ca procentul celor care munceau de obicei de acasa a crescut, in 2019, la 0,8%, impactul fiind generat si de adoptarea, in 2018, legii care reglementeaza telemunca.
Munca de acasa in timpul pandemiei
Odata cu inceperea pandemiei de coronavirus, masurile de restrictionare a contactului fizic si blocarea activitatii economice au dus la o cresterea a ratei somajului, inca din luna martie, de la 6,5%, la 6,6%, potrivit datelor raportate de Eurostat. In acelasi timp, 50% dintre muncitorii europeni au inregistrat scaderi ale timpului de lucru.
Pe de alta parte, la nivel european, 37% dintre angajati au inceput sa lucreze de acasa, in contextul izolarii impuse de pandemie, respectiv peste 30%, in majoritatea statelor membre UE.
Cele mai ridicate procente ale muncii de acasa au fost raportate in Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Tarile de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezinta date referitoare la piata muncii din Uniunea Europeana, in perioada pandemiei de Covid-19.
Romania este statul din UE cu cea mai mica pondere de angajati care au trecut la telemunca, urmare a riscului generat de COVID-19. Astfel, potrivit raportului, tara noastra este singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariatilor care au muncit de acasa, in pandemie. Diversele domenii de activitate impun moduri diferite de adaptare la munca flexibila. Cel mai probabil, este de asteptat ca, in perioada urmatoare, angajatorii sa fie tot mai deschisi muncii de acasa, iar formula castigatoare ar putea fi un mix intre cele doua sisteme de lucru.
Primele cresteri de recrutari
Datele din platforma OLX arata ca piata fortei de munca a oferit, in 2019, o multime de optiuni persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii postand aproximativ 500.000 de anunturi prin care cautau sa angajeze candidati. Luna de luna, au fost active pe site intre 25.000 si circa 45.300 de anunturi de angajari.
Inceputul anului 2020 a adus rezultate bune, in lunile ianuarie si februarie, fiind active, pe OLX, 24.350, respectiv 32.500 de anunturi de angajare. Din martie, intreaga piata a fortei de munca a fost afectata de efectele izbucnirii pandemiei de coronavirus, iar acest lucru s-a reflectat si in numarul total de anunturi de angajare de pe platforma OLX.
Efectele crizei COVID-19 s-au resimtit mai puternic in primele luni de pandemie, astfel ca, in martie, numarul de anunturi s-a redus la 29.900, comparativ cu circa 32.500 de anunturi de angajare, in februarie 2020, pentru ca, in aprilie, sa inregistreze o noua contractie, la 22.250 de anunturi.
Cu toate ca, in luna mai, numarul de anunturi de recrutare a scazut sub 20.000, in lunile urmatoare, ofertele de munca de pe OLX au inceput sa creasca treptat, ajungand la aproximativ 23.100 de anunturi de angajare, in iunie, si la 24.300, in iulie 2020.
Care sunt cei mai cautati candidati
Conform datelor OLX, in februarie 2020, in Romania, cei mai cautati candidati erau inginerii, meseriasii si constructorii (6.317 de anunturi), lucratorii in productie, depozite si logistica (6.176 de anunturi), precum si soferii, muncitorii in servicii auto si curierii (3.167 de anunturi). La mare cautare era si personalul din hoteluri si restaurante (2.413 anunturi), dar si bonele si menajerele (2.306 anunturi).
In iulie 2020, topul celor mai cautati candidati nu prezinta multe diferente. Pe primul lor au ramas inginerii, cu peste 7.000 de anunturi de recrutare, mai multe chiar ca inainte de declansarea crizei.
Sunt urmati, de soferi, muncitori in servicii auto si curieri (3.255 de anunturi), iar pe locul al treilea sunt lucratorii in productie, depozite si logistica (2.016 anunturi). Angajatorii cautau bone si menajere (1.806 anunturi).
Daca, in lunile ianuarie si februarie ale acestui an, numarul celor care si-au depus CV-urile in cautarea unui job a fost mai mare decat in perioadele similare din 2019, in martie, datele platformei OLX arata primele contractii, aparute odata cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. In martie 2020, numarul de candidati care au aplicat la un job a fost de aproximativ 161.500, in scadere cu 8,24% fata de martie 2019.
Din luna mai, numarul de candidati a inceput sa intre pe un trend pozitiv, ajungand la 177.606, cu un plus de 4,28% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cele mai bune luni, dupa izbucnirea pandemiei si pana in prezent, au fost iunie si iulie, cand, pe OLX, au aplicat pentru joburi 204.050 de candidati (+18,29% fata de iunie 2019), respectiv 196.521 de aplicanti (+19,18% fata de iulie 2019).
Si numarul de aplicari pentru un loc de munca a fost in crestere, in lunile iunie si iulie 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, cu un avans de 8,72%, respectiv 7,85%.
La mai multe luni de la declansarea crizei, in iulie 2020, cele mai populare anunturi au ramas cele pentru soferi, muncitori in servicii auto si curieri (296.208 candidati), urmate de cele pentru ingineri si constructori (174.549 candidati).
Pe locul al treilea intre cele mai cautate meserii, se situeaza cele din HoReCa (173.314 candidati), desi domeniul a fost unul dintre cele mai afectate de criza.
Care sunt cele mai cautate joburi remote
O categorie aparte care se regaseste pe platforma OLX este cea a anunturilor de joburi cu regim de munca remote. Anul 2020 a inceput cu 1.989 de anunturi noi de angajare in regim de munca de acasa, pentru ca, in luna februarie, totalul sa urce la 2.213 anunturi, fiind, din acest punct de vedere, cea mai puternica luna pentru categoria de joburi remote.
Incepand cu martie 2020, s-au observat scaderi in cadrul anunturilor de joburi remote, cifrele ajungand la 1.521, pentru iunie, si la 1.501, pentru iulie.
Reducerea numarului de joburi remote provine din faptul ca ofertele de munca remote pentru categoria de angajati blue collars presupun, in general, munca la distanta, si, implicit, deplasare, iar acestea au fost primele la care s-a renuntat, fiind imposibil de
recrutat, in contextul izolarii in case.
Mai mult, de masurile de izolare si inchiderea granitelor au fost afectate si joburile din transporturi internationale sau cele care presupuneau deplasari in interes de serviciu.
In acest context, in iulie 2020, pe OLX, anunturile de angajare in sistem de munca la distanta reprezinta 6,2% din totalul anunturilor active, procent similar cu cel din perioada similara a anului trecut (6,4%).
In ultimele luni, cele mai multe joburi cu optiunea de munca la distanta pentru romani au fost pentru soferi, muncitori in servicii auto si curieri; ingineri, meseriasi si constructori; specialisti in domeniile informatica si telecomunicatii; specialisti in marketing, PR si media; lucratori in domeniile financiar si contabilitate; bone si menajere.
Astfel, in iulie 2020, se observa ca cele mai multe joburi cu posibilitatea de munca la distanta au fost postate de angajatori pentru soferi, muncitori in service-uri auto si curieri.
Astfel, firmele au activat 422 de anunturi de angajare de acest tip, adica aproape 13% din totalul anunturilor pentru aceste functii (3.255).
Mai departe, alte 289 de anunturi (4,1% din total anunturi) au fost destinate recrutarii de ingineri, meseriasi si constructori, dintr-un total de 7.044 de anunturi active pentru candidatii din aceste categorii.
De asemenea, au fost 91 de anunturi de angajare in sistem remote de IT-isti si specialisti in telecomunicatii dintr-un total de 290 de oferte de munca active (31%) si 82 de anunturi pentru angajare in domeniile marketing, PR si media, adica 44% din totalul de 188 de anunturi active.
Alte 51 de anunturi au fost pentru angajarea de specialisti in domeniul financiar-contabil in sistem remote, dintr-un total de 471 (11%), iar alte 51 de postari aveau ca scop identificarea de bone si menajere in regim remote, cifra care reprezinta 3% din totalul ofertelor de munca pentru aceste meserii (1.806 anunturi).
In contextul pandemiei si regulilor impuse romanilor privind distantarea sociala, in martie 2020, OLX a introdus pentru angajatori optiunea de recrutare la distanta pentru joburile disponibile.
Inca din prima luna, au fost angajatori care au optat pentru acest tip de recrutare, astfel ca, in martie 2020, 332 de anunturi de angajare bifau optiunea de recrutare la distanta.
Cu aceste cifre, anunturile cu optiunea de recrutare la distanta reprezentau, in martie, 1,1% din totalul anunturilor active. Cele mai multe erau pentru angajarea de ingineri, meseriasi si constructori (97), pentru soferi si curieri (46) si pentru bone sau menajere (28).
Ulterior, aceasta optiune a castigat tot mai mult teren, astfel ca numarul de anunturi cu recrutare la distanta a crescut la peste 1.200, in aprilie (5,41% din total oferte de angajare active), si la peste 2.300, in mai (12,3% din total).
Tendinta de crestere a anunturilor in care recrutarea se desfasura la distanta s-a mentinut si in lunile iunie(2.753 de anunturi; 12% din total) si iulie (2.840 de anunturi: 11,7%).