Povara fiscala mai mare in 2025? Extrem de posibil. Sunt temeri serioase ca ne asteapta taxe si impozite mai mari anul viitor
majorari taxetaxe si impozitetaxe 2025impozite 2025
Sunt asteptate majorari ale taxelor si impozitelor, anul viitor. Specialistii CFA Romania nu vad deloc cu ochi buni 2025. Conform prognozelor care sunt conturate in urma unui sondaj proaspat realizat, anul viitor va fi unul dificil. Pe umerii nostri va cadea greaua misiune de a petici bugetul public, burdusit de cheltuieli scapate de sub control si mult prea mici in raport cu investitiile. Prin urmare, povara fiscala de pe urmerii firmelor si cetenilor ar putea creste, se tem expertii.
"Luna iunie a adus o ajustare suplimentara in sens crescator a deficitului bugetar asteptat pentru acest an. Anticipatiile atat in ceea ce priveste rata inflatiei, cat si ratele de dobanda si-au continuat trendul descendent. Insa reducerea ratei inflatiei catre tinta va fi lenta, anticipate in anul 2026, principalul risc fiind politica fiscala, majorarea taxarii fiind extrem de probabila in anul urmator", a declarat Adrian CODIRLASU, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania in comunicat.
2025 nu suna bine
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna iunie cu 4,7 puncte, pana la valoarea de 52,1 puncte, organizatia mentionand ca situatia s-a datorat majorarii cu 5,6 puncte a componentei de conditii curente a indicatorului si cu 4,3 puncte a componentei de anticipatii.
Referitor la cursul de schimb EUR/RON, in jur de 86% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro.
Privind evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 64% dintre participanti prevad o stagnare a preturilor in urmatoarele 12 luni, in timp ce 21% se asteapta la o crestere. Jumatate dintre respondenti considera ca preturile actuale sunt corect evaluate, in timp ce 43% le considera supraevaluate.
In continuare, prognoza pentru deficitul bugetului de stat pe anul 2024 indica o crestere la 6,5%, conform mediei anticipatiilor, fata de exercitiul anterior. In acelasi timp, previziunile de crestere economica pentru anul in curs au ramas relativ constante, la 2,8%.
Participantii la sondaj mai anticipeaza ca datoria publica, calculata ca procent din PIB, va creste la 53% in urmatoarele 12 luni.
In ultima instanta, in sondajul realizat in luna iunie privind evolutia ratei inflatiei, 46% dintre respondenti estimeaza ca rata inflatiei va intra in intervalul tinta (1,5% - 3,5%) in anul 2026, in timp ce 31% cred ca acest lucru se va intampla dupa 2026.
Sursa foto: freepik.com