Premierul Ciolacu da de pamant cu BANCILE si le acuza de LACOMIE: comisioanele ar putea exploda din cauza LIMITARII PLATILOR CASH
comisioane bancarelimitarea platilor cash
Incepand din 11 noiembrie, in Romania va intra in vigoare noua lege privind limitarea platilor cash, care ne va face si mai dependenti de sectorul bancar.
In contextul in care unele banci se gandesc sa scumpeasca comisioanele, motivate fiind si de faptul ca de la 1 ianuarie 2024 vor plati o taxa de 2% pe cifra de afaceri, premierul Marcel Ciolacau le critica dur.
"Lacomia bancilor nu poate fi alimentata din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil sa cresti artificial comisioanele bancare!
Voi convoca saptamana viitoare la Guvern o intalnire cu specialistii din Ministerul Finantelor si BNR, dar si cu reprezentantii micilor intreprinzatori, ai bancilor si ai societatii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.
Nu voi renunta niciodata la lupta impotriva evaziunii. Si nu voi renunta sa protejez romanii de lacomia unora care vor sa faca bani cu orice pret!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, intr-o postare pe Facebook.
Unele dintre cele mai mari banci de pe piata romaneasca scumpesc comisioanele
Este cazul gigantului Banca Transilvania, care a anuntat ca majoreaza unele comisioane percepute clientilor. Vorbim despre faptul ca de la 1 ianuarie 2024, clientii persoane fizice si/sau juridice vor trebui sa suporte comisioane bancare mai mari, pentru unele operatiuni ale bancii.
Expertii avertizeaza ca viata noastra va depinde mai mult de banci, dupa limitarea platilor cash
Practic, pentru tranzactiile mai consistente, romanii nu vor avea de ales si vor fi nevoiti sa se foloseasca de serviciile bancilor. Problema este ca pragul de 1.000-2.000 de lei, dupa caz, ar putea fi foarte mic, de exemplu nu iti permite nici macar sa cumperi un frigider generatie noua cu banii cash. Ai nevoie sa te deplasezi la banca si sa faci un virament sau sa platesti cu cardul. Problema intervine in momentul in care vorbim despre romani nefamiliarizati cu mijloacele moderne de plata. Nu toti cetatenii au carduri si conturi in banci, iar numrarul firmelor aflate si ele in aceasta situatie e foarte ridicat.
De asemenea, nu sunt banci in toate localitatile din tara, iar deplasarea pana la o astfel de institutie poate presupune un cost pe care nu toti cetatenii sunt pregatiti sa-l suporte, pe langa comisioanele specifice operatiunilor financiare respective.
”Sa obligi oamenii sa isi deschida cont la banca si sa foloseasca cardul este o masura cel putin pripita, avand in vedere infrastructura bancara deficitara.
Nici faptul ca mai mult de jumatate din populatie nu are cunostinte elementare despre cum sa isi administreze contul si cardul nu ajuta (...)
Viata noastra, intr-un fel sau altul, va fi una sub imperiul comisioanelor bancare”, spune Adrian Negrescu, pentru
DCBusiness.
Foto: facebook/marcel ciolacu