Preturile la alimente, tinute din scurt pana la sarbatori. Pe lista produselor cu adaosul comercial plafonat s-au mai adaugat noua alimente de baza
pret alimente de bazaplafonare adaos comercial
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de baza reprezinta o masura care ajuta romanii sa isi faca cumparaturile necesare la preturi cat de cat firesti in actualele conditii inflationiste. Din fericire, masura se va prelungi.
Ministerul Agriculturii intentioneaza sa prelungeasca masura plafonarii adaosului comercial la alimentele strict necesare pe o perioada de inca 3 luni de zile. Astfel, romanii se vor bucura de preturi mai accesibile la mancarea de baza pana la finele anului.
De asemenea, tinand cont ca se apropie sarbatorile de iarna, autoritatile s-au gandit sa imbogateasca lista cu produsele vizate de masura adaugand inca 9 alimente esentiale, mai ales in perioada Craciunului si Anului Nou.
"Avand in vedere ca urmeaza perioada de iarna, cand cheltuielile cu utilitatile in locuinte si gospodarii cresc si, tinand cont de faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna nevoia de consum creste, iar bugetul destinat cumparaturilor vizeaza cu preponderenta achizitia de alimente, pentru a veni in intampinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesara extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o noua perioada de 90 de zile", conform unui comunicat MADR, remis Agerpres.
Ce produse au fost adaugate pe lista
Este vorba despre: carne tocata, usturoi, orez, bulion de rosii, cozonac, margarina, drojdie, smantana si pere. "Proiectul de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole si alimentare cu urmatoarele produse: carne tocata, usturoi, orez, bulion de rosii cozonac, margarina, drojdie, smantana si pere", conform informarii oficiale.
Cat de mult au scazut preturile la alimentele de baza, de cand se aplica plafonarea
Conform celui mai recent raport al Consiliului Concurentei, preturile medii ale alimentelor de baza vizate de ordonanta de plafonare a adaosurilor comerciale au scazut cu pana la 49% in marile lanturi de magazine, in luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023.
Cele mai mari reduceri s-au inregistrat la fructe si legume: pretul mediu al prunelor a scazut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, in timp ce rosiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii si cartofii s-au ieftinit cu 31% pana la 37%, in august 2023 fata de iunie 2023. Din categoria lactatelor, pretul mediu al branzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%.
De mentionat ca laptele este in continuare vizat de acordul voluntar de reducere a pretului cu 20%, implementat incepand din luna mai. Pretul celorlalte produse regasite in cosul de consum, precum faina, painea, malaiul, uleiul, ouale si zaharul, a scazut, de asemenea, in pe parcursul lunii august. In ceea ce priveste carnea de pui si porc, aceasta s-a ieftinit in august fata de luna iunie, exceptie facand pulpa de porc cu os al carei pret a crescut usor, cu 2%.
"In analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat ca in cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de preturi la alimentele de baza. Am constatat ca preturile medii ale unor alimente au scazut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, malai, carne de porc, ceapa, morcovi, ardei, prune si struguri, dar exista si produse cum sunt painea, faina, ouale, pentru care preturile au fluctuat, situandu-se, insa, sub pretul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Foto: freepik.com