Primul semestru din 2021 s-a incheiat cu un deficit bugetar mai mic decat in 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Primul semestru din 2021 s-a incheiat cu un deficit bugetar mai mic decat in 2020
Primul semestru din 2021 s-a incheiat cu un deficit bugetar mai mic decat in 2020
de Vlad Strunescu la 27 Iul. 2021
Urmareste-ne pe Google News
deficit bugetar 2021scadere deficitvenituri bugetcheltuieli bugetare

Executia bugetului general consolidat in primele sase luni ale anului 2021 s-a incheiat cu un deficit de 33,81 miliarde de lei (2,96% din PIB) in scadere, fata de deficitul de 45,17 miliarde de lei (4,28% din PIB), inregistrat in aceeasi perioada a anului 2020, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.


Acest rezultat a fost consemnat in conditiile in care, intre ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investitii au fost cu 5,23 miliarde de lei mai mari, iar platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 8,11 miliarde de lei.

Citeste si: BCE le da bancilor liber la plata de dividende si rascumparare de actiuni

 
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 176,38 miliarde de lei, in prima jumatate din 2021, cu 20,6% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Acest avans a fost influentat de baza redusa aferenta anului 2020 (in principal perioada martie-mai - caracterizata preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar si de recuperarea partiala a unor categorii de venituri (contributii de asigurari si TVA). 
 
Cele mai insemnate cresteri nominale s-au inregistrat in cazul TVA, contributiilor de asigurari, fondurilor europene, accize, respectiv impozit pe salarii si venit.
 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 14,29 miliarde de lei, in primul semestru 2021, in crestere cu 16,9% (an/an), sustinuta de sporul incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+46,4%), impozitul pe dividende (+28%), respectiv Declaratia unica (+27,5%).
 
Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au sporit cu 11,9%, dinamica superioara celei inregistrate de fondul de salarii din economie de 7,6%1, determinata de accelerarea incasarilor inregistrate in perioada martie-mai in conditiile bazei reduse de anul trecut.
 
Contributiile de asigurari au inregistrat 62,38 miliarde de lei, in crestere cu 13,8% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe venit, evolutia este superioara dinamicii fondului de salarii si se datoreaza atat bazei reduse din martie-mai 2020, cat si recuperarii unor venituri din contributiile aferente anului trecut.
 
Evolutia fondului de salarii din economie reflecta dinamicile castigului salarial mediu brut (8%) si pe cele ale numarului mediu de salariati (-0,3%) inregistrate in perioada decembrie 2020-mai 2021 comparativ cu decembrie 2019-mai 2020.
   
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 8,43 miliarde de lei, intre lunile ianuarie-iunie 2021, in crestere cu 12,1% (an/an). Acest avans a fost determinat de principala componenta - incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici, cu o dinamica pozitiva de 16% (an/an).
 
Incasarile nete din TVA au inregistrat 35,93 miliarde de lei in primele sase luni ale anului curent, in crestere cu 41,5% (an/an), iar restituirile de TVA au insumat 12,21 miliarde de lei, cu 1% peste nivelul din prima jumatate a anului trecut. 
 
Evolutia incasarilor din TVA a fost influentata atat de baza comparabila (in principal intervalul martie-mai 2020 - cand au fost implementate masurile de amanare a termenului de plata a TVA), cat si de recuperarea partiala a TVA aferenta anului 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante.
 
Veniturile din accize au insumat 16,53 miliarde de lei, in primul semestru 2021, in crestere cu 21,2% (an/an). In structura, se remarca o dinamica de 18,7% la incasarile din accizele pentru produsele din tutun, sustinuta si de majorarea accizei la tigarete, respectiv un avans de 22% al incasarilor din accizele pentru produse energetice, in conditiile normalizarii consumului de carburanti fata de perioada de referinta.
 
Veniturile nefiscale au insumat 13,06 miliarde de lei, in primul semestru din 2021, in crestere de 11,4% (an/an), cresterea fiind determinata si de inregistrarea sumelor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, potrivit prevederilor art.10, alin.(1), lit.d) din OUG nr. 115/2011.
 
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 12,48 miliarde de lei in primele sase luni ale anului 2021, in crestere cu 38,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 

Statul a cheltuit 4 miliarde de lei pentru teste, medicamente si vaccinuri

Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 210,19 miliarde de lei, mai mari, in termeni nominali, cu 9,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
Pe primele sase luni din 2021, cheltuielile de investitii au fost cu 5,23 miliarde de lei mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 8,11 miliarde de lei.
 
Cheltuielile de personal au insumat 55,71 miliarde de lei, in crestere cu 4,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. 

Citeste si: BNR dedica cea mai scumpa moneda din istoria sa bicentenarului nasterii lui Ion C. Bratianu
 
Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 4,9% din PIB, cu 0,1% mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru Covid-19 au fost de 70,27 milioane de lei, precum si alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical si auxiliar implicati in activita?ile cu pacientii diagnostica?i cu COVID-19 de aproximativ 1.520,62 milioane de lei.
 
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 27,47 miliarde de lei, in crestere cu 8,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetul de stat, respectiv 33,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 7,9%, in principal, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 3,97 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid-19.
 
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 75,25 miliarde de lei in crestere cu 8,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. 
 
Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei, la 1.442 lei. De asemenea, se reflecta si majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata de la 704 de lei, la 800 de lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii.
 
Totodata, se continua platile pe masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de Covid-19. 
 
Astfel, pana la sfarsitul lunii iunie, s-au platit pe masuri active 1,378 miliarde de de lei, respectiv 571,59 milioane pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 190,45 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 268,5 milioane de lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca, 44,97 milioane de lei sume acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a unor categorii de persoane, precum si 302,46 milioane lei indemnizatii acordate pe perioada reducerii temporare a activitatii pentru profesionisti precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr.1/2005.
 
De asemenea, se continua decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca la sfarsitul lunii iunie platile au fost de 2,168 miliarde de lei.
 
Cheltuielile cu subventiile au fost de 3,26 miliarde de lei, o mare parte dintre acestea fiind alocate catre transporturi, respectiv subventii pentru transportul calatorilor, precum si pentru sprijinirea producatorilor agricoli.
 
Alte cheltuieli au fost de 3,49 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.
 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 13,76 miliarde de lei, cu 32,7% mai mari comparativ cu anul precedent.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 21,35 miliarde de lei, in crestere cu 32,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand au fost in valoare de 16,12 miliarde de lei. 
 
De asemenea, se observa o crestere mai accentuata a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 52,84% din totalul cheltuielilor pentru investitii pe primele sase luni ale anului 2021.

Citeste si: Tot mai multe banci renunta la agentiile care au casierii
 
Totodata, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 178,47 milioane de lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
Avem peste 1,2 milioane de bugetari in toata Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat
Ultimele stiri economice

Avem peste 1,2 milioane de bugetari in toata Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat

today25 Apr. 2024
Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU
Analize

Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU

today25 Apr. 2024
Cum poti acum sa platesti legal oamenii care vin si-ti muncesc in curte sau casa, ca sa n-ai probleme cu ANAF-ul
Economie

Cum poti acum sa platesti legal oamenii care vin si-ti muncesc in curte sau casa, ca sa n-ai probleme cu ANAF-ul

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
Avem peste 1,2 milioane de bugetari in toata Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat
Ultimele stiri economice

Avem peste 1,2 milioane de bugetari in toata Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x