PSD face scut in jurul facilitatilor fiscale pentru unii angajati
negocieri pnl-psdimprumuturi mfindatorare romania
Politicienii negociaza o alianta, considerata pana mai ieri, imposibila: PSD si PNL, sub acoperisul Palatului Victoria. Acum, negocierile ar fi ajuns la... faza pe economie, iar, la masa discutiilor, au luat loc, desigur, niste... titani ai domeniului, cum ar fi Sorin Grindeanu, cel demis prin motiune de cenzura de propriul partid, cel ce s-a baricadat in sediul Guvernului Romaniei, de unde nu se dadea dus din functia de premier.
Mai lipsea alt fost premier PSD,
Mihai Tudose, care, tot din functia de premier, infiera bancile si spunea ca nu-si ia salariul pe card bancar.
Poate mai trebuia sa vina si
Eugen Teodorovici, cel care, din functia de ministru al Finantelor unei tari membre NATO si UE, al unei tari care, pana si pe vremea lui Ion Iliescu, isi facuse un scop din atragerea investitiilor straine, dadea citire... Taxei pe lacomie din cadrul OUG 114/2018.
De cealalta parte, de la PNL, vine un ministru al Finantelor care nu stie cat este salariul minim pe economie, si care a calculat ca eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiaza angajatii din IT, constructii si cercetare ar aduce anual inca 600 de milioane de euro la bugetul statului.
Cati bani cheltuiesc niste salariati bine platiti, cata TVA plastesc la bugetul statului prin bunurile si serviciile pe care le cumpara nu a mai calculat...
Imprumuturile duduie
Indiferent de cine a fost la volanul guvernarii, Ministerul Finantelor (MF) s-a imprumutat din greu. In fiecare saptamana, sunt publicate date oficiale pe care nimeni nu le ia in seama si care ar trebui, de fapt, sa deschida, jurnalele televiziunilor.
Cu exceptia zilei de miercuri, MF organizeaza licitatii cu bancile comerciale, de la care imprumuta bani pentru refinantarea datoriei publice si acoperirea deficitului bugetar. Angajatii de la stat si pensionarii - carora aproape orice partid le promite cresteri salariale si de pensii - ar trebui sa stie ca este foarte posibil ca lefurile si pensiile sa le fie platite din aceste imprumuturi.
In fiecare saptamana, statul ia cu imprumut, in medie, in jur de 1 miliard de lei. Lunea si joia, sunt organizate licitatiile principale, iar martea si vinerea, sesiuni suplimentare. Doar pentru luna aceasta, MF are programate imprumuturi de 4,4 miliarde de lei, carora li se pot adauga licitatii suplimentare de 600 de miliarde de lei.
Trebuie sa spunem merci, intrucat, luna trecuta, programul de imprumuturi insuma 5,63 miliarde de lei, deci, mai bine de 1 miliard de euro intr-o singura luna...
Sunt informatii PUBLICE, nu pe/din surse, nu de pe website-uri oculte, nu citite-n stele sau in horoscoape.
Ei bine, acum, noi ar trebui sa fim atenti la ce decid acesti corifei si sa ne incredem in ei ca ne vor scoate din criza sanitara si din cea economica....
PSD vrea taxa pe lux
Vicepresedintele PSD, Sorin Grindeanu, a anuntat, dupa discutiile cu PNL pe capitolul economie al programului de guvernare, ca social-democratii nu sunt de acord cu eliminarea facilitatilor pentru cercetare, IT si constructii.
"Impactul pe care l-am calculat si pe care toate aceste ramuri care au tinut, in aceasta perioada, economia Romaniei, ar fi unul care n-ar da cu plus", a spus Grindeanu.
El a adaugat ca este nevoie de un efort national pentru combaterea evaziunii fiscale, iar PSD a propus masuri pentru cresterea veniturilor la stat, inclusiv taxarea luxului.
Grindeanu nu a spus cum se va impaca mentinerea facilitatilor cu PNRR, care prevede eliminarea facilitatilor fiscale pentru lucratorii din constructii, introduse de PSD in 2019.
In constructii, angajatii au o reducere a contributiei de asigurari sociale de la 25%, la 21,75% si sunt scutiti de plata contributiei la asigurarilor sociale de sanatate (10%) si de la plata impozitului pe venit care este in cota 10%, scrie Ziarul Financiar.
Salariul minim brut in constructii a crescut la 3.000 de lei, de la 2.350 lei in restul economiei.
La randul sau, Marcel Ciolcau, presedintele PSD, a declarat ca programul de guvernare ar trebui sa contina masuri de termen scurt si mediu.
Intrebat in legatura cu dorinta PSD de a se renunta la cota unica in schimbul unui impozit progresiv, seful PNL si inca premier, Florin Citu, a spus ca nu a fost discutat acest lucru dar ca, indiferent ce decizie va fi luata, taxele nu vor creste.
Foto: facebook Sorin Grindeanu