Economia Zonei Euro traverseaza la ora actuala o perioada extrem de dificila in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit continentul european la inceputul acestei primaveri, cifrele inregistrate in trimestrul al doilea al anului aratand amploarea impactului. Exista insa si vesti bune, lucrurile parand sa se indrepte spre “normal” incepand cu a doua jumatate a acestui an. Conform unei analize realizate de IHS Markit Economics care face referire la indicatorii PMI (Purchasing Managers Index), economia Zonei Euro este aproape de a raporta in luna iulie cea mai spectaculoasa revenire pe crestere din ultimele doua decenii.
Indicatorii PMI, pe care ii pomeneam in randurile anterioare, masoara evolutia productiei, a comenzilor noi, a stocurilor, a locurilor de munca si a preturilor in principalele segmente ale economiei. Daca vorbim despre crestere suntem obligati sa avem valori ale indicatorilor PMI de peste 50 de puncte procentuale, cele de sub acest prag indicand scadere. Conform analizei realizate de specialistii din cadrul IHS Markit Economics, indicatorul PMI Compozit s-a majorat pana la 54.8 puncte procentuale in luna iulie. Practic, avand in vedere scaderea raportata in urma cu cateva luni, vorbim acum despre cea mai spectaculoasa revenire din ultimii 20 de ani!
Revenirea despre care vorbim acum nu reprezinta tocmai o surpriza pentru specialistii din domeniu, acelasi indicator PMI pentru Germania indicand o performanta spectaculoasa in aceasta luna iulie. Indicatorul PMI pentru Zona Euro a crescut in luna iulie cu 6.3 puncte procentuale in raport cu luna precedenta. In contextul in care marea majoritate a statelor europene au renuntat la masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, lucrurile au revenit la un oarecare “normal” din punct de vedere economic.
Exista si ingrijorari cu privire la viitorul imediat insa, unii specialisti considerand ca aceasta revenire din luna iulie nu este tocmai solida. Fluxul de comenzi noi din luna iulie a inregistrat cea mai mare crestere din octombrie 2018, multi experti exprimandu-si ingrijorarea cu privire la faptul ca firmele vor fi obligate sa isi reduca personalul. Chris Williamson, economist sef in cadrul IHS Markit, sustine ca principala preocupare de la aceasta ora se refera la faptul ca “recuperarea ar putea sa sufere dupa impulsul initial”. Mai exact, acesta crede ca “firmele continua sa isi reduca planurile intr-o masura ingrijoratoare, multe fiind ingrijorate ca cererea de baza este insuficienta pentru a sustine cresterea productiei”.
Indicatorul PMI pentru industria prelucratoare din Zona Euro a crescut in aceasta luna iulie pana la cel mai ridicat nivel din decembrie 2018, de 51.1 procente. Totodata, si sectorul de servicii din Zona Euro a raportat o crestere in luna iulie dupa patru luni de declin, indicatorul PMI urcand pana la nivelul de 55.1 puncte procentuale, cu 6.8 puncte in plus in raport cu luna precedenta.
Daca vrem insa sa ne referim la primele sapte luni ale anului curent, trebuie sa spunem ca indicatorul PMI mediu din industria prelucratoare a fost de 44.7 puncte procentuale, in scadere cu 7.2% in raport cu cifra inregistrata dupa primele sapte luni ale anului 2019. Mai mult decat atat, indicatorul PMI din zona serviciilor a ajuns acum la nivel de 39.6 puncte, in scadere cu 25% fata de valoarea din 2019. Nu in ultimul rand, si indicatorul PMI Compozit a scazut cu 22.2% fata de anul precedent, ajungand acum la un nivel de 40.2 puncte procentuale.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii