Raportul intocmit de specialistii FMI incepe optimist pentru tara noastra, acestia punctand ca, in ultima perioada, “cresterea economica a ramas solida, majorand astfel veniturile populatiei catre cele ale tarilor dezvoltate ale Uniunii Europene”. Insa, delegatia Fondului Monetar International a remarcat si ca “dezechilibrele macroeconomice au devenit din ce in ce mai evidente”, specialistii din cadrul institutiei punctand ca “deficitul de cont curent si cel bugetar s-au adancit si presiunile inflationiste se acumuleaza”.
In aceste conditii, FMI se asteapta ca pe parcursul acestui an, “cresterea economica sa ramana peste potential pe baza stimularii fiscale”. Insa, aceeasi specialisti din cadrul FMI avertizeaza ca “pe termen mediu, cresterea economica ar urma sa se reduca din cauza investitiilor si reformelor sovaielnice”. De asemenea, in raportul intocmit de FMI se mai arata ca “dezechilibrele in crestere erodeaza spatiul de manevra si cresc riscul ca procesul de convergenta cu UE sa sufere un regres, declansat de excesele de politica interna sau de modificarile nivelului de incredere al investitorilor globali”.
In continuare, specialistii din cadrul Fondului Monetar International mai sustin ca “politicile prociclice adoptate din 2016 incoace au stimulat o economie care deja era in expansiune intr-un ritm sustinut, insa in paralel deficitul bugetar si cel de cont curent au crescut din cauza cresterii cheltuielilor statului si a importurilor”. De asemenea, delegatia FMI a mai observat ca adoptarea OUG 114 a provocat devalorizarea leului si retinere pe bursa, chiar daca unele prevederi au fost corectate in cele din urma.
Totodata, raportul FMI mai transmite un avertisment al institutiei cu privire la faptul ca moderatia fiscala sau implementarea reformelor structurale si de guvernanta ar putea fi afectate in aceasta perioada avand in vedere faptul ca in tara noastra urmeaza nu mai putin de trei scrutinuri electorale in urmatoarele 15 luni: alegeri prezidentiale, alegeri locale, respectiv alegeri parlamentare. De asemenea, cei de la FMI mai sustin ca “rezultatul alegerilor europarlamentare si al referendumului impotriva coruptiei par sa fi oprit impulsul catre schimbari suplimentare ale legilor justitiei si codurilor penale, schimbari care vor reduce tensiunile cu Comisia Europeana si care vor imbunati perceptia pietelor”.
La fel ca si alte institutii europene, si Fondul Monetar International recomanda tarii noaste adoptarea unei politici fiscale mai predictibile si reorientarea cheltuielilor catre investitii. De asemenea, FMI propune tarii noastre mai multe reforme structurale, incepand de la intarirea institutiilor de management ale investitiilor publice si guvernanta companiilor de stat pentru a absorbi mai bine fondurile europene si pana la stabilirea unor politici privind salariul minim in functie de cresterea productivitatii. Nu in cele din urma, si cei de la FMI recomanda institutiilor din tara noastra “reluarea luptei impotriva coruptiei”.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii