RECORD: Pentru prima data, salariul mediu a depasit pragul de 3.000 de lei net, insa efectele in piata pot fi negative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RECORD: Pentru prima data, salariul mediu a depasit pragul de 3.000 de lei net, insa efectele in piata pot fi negative
RECORD: Pentru prima data, salariul mediu a depasit pragul de 3.000 de lei net, insa efectele in piata pot fi negative
de Magda Florea la 16 Mai. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
salariisalariu mediusalariu minimeconomiepib romaniasomajinflatiescumpirioug 114taxa pe lacomie

In luna martie, piata muncii din Romania a inregistrat un record pozitiv: pentru prima data, salariul mediu net s-a situat peste pragul de 3.000 de lei pe luna. Totodata, Romania are o rata a somajului in scadere, insa industriile nu mai fac angajari pe banda rulanta, ci au mai putine recrutari ca in trecut, remarca Florin Godean, country manager, Adecco Romania & Ungaria.

Salariul mediu la nivel national a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net in luna martie 2019, in crestere cu 14% fata de perioada similara din 2018, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica.
 
CEO-ul Adecco Romania & Ungaria, Florin Godean, vede aceste cresteri ca pe un semnal pozitiv pentru Romania, insa subliniaza faptul ca tara noastra se confrunta cu un deficit de forta de munca, specific pietii muncii din Europa de Est.
 
"Salariile angajatilor romani cresc in continuare, ceea ce este foarte bine pentru Romania. Pe de alta parte, este mai putin bine ca multe dintre companiile care au venit in Romania la un moment dat si care si-au facut planuri de dezvoltare nu isi mai pot urmari planurile din cauza acestui deficit de candidati. Iar situatia din Romania se inscrie in situatia generala de pe piata muncii din Europa de Est“, a explicat Florin Godean.
 
Angajatii din sectorul serviciilor informatice sunt cel mai bine platiti angajati din Romania: cu un salariu mediu de aproape 7.500 de lei net in luna martie, acestia castiga, in medie, cu 12% mai mult fata de perioada similara din 2018.
 

Cei mai bine platiti angajati din Romania

 In topul sectoarelor cu cele mai mari salarii medii se mai afla industria tutunului (peste 7.300 de lei net, +16% fata de martie 2018), asigurari si pensii private (circa 6.000 de lei net, -1% fata de martie 2018), fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului (circa 5.700 de lei net, +6%), extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.500 de lei net, +9%), sectorul bancar (5.300 de lei net, + 9%), transporturi aeriene (5.100 de lei net, +1%), activitati de editare (5.100 de lei net, -1%), servicii anexe extractiei (5.000 de lei net, +20%) si administratie publica si aparare (aprox. 4.700 de lei net, + 12%).

Cine se afla la polul opus

 
La polul opus se afla angajatii din Horeca, care castiga cei mai putini bani.  In topul sectoarelor cu cele mai mici salarii se afla industria hoteliera, (1.752 lei net+14% fata de martie 2018), fabricarea articolelor de imbracaminte (1.756 lei net + 7%, fata de martie 2018, fabricarea de mobila (1.920 lei net+7%, fata de martie 2018), fabricarea incaltamintei (1.997 lei net +9%, fata de martie 2018), industria alimentara (2.038 lei net+12%, fata de martie 2018), prelucrarea lemnului (2.042 lei net + 16%, fata de martie 2018), activitati de posta si curierat (2.118 lei net +10%, fata de martie 2018), colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (2.134 lei net + 9%, fata de martie 2018), agricultura, vanatorie si servicii anexe (2.190  lei net + 17%, fata de martie 2018), fabricarea produselor textile (2.250 lei net + 9%, fata de martie 2018).

Concret, salariul mediu la nivel national a ajuns la valoarea de 3.075 de lei net in luna martie 2019, in cres­tere cu 14% fata de perioada si­milara din 2018, arata datele pu­blicate ieri de Institutul National de Statistica.

Majorarile salariale nu aduc efecte tocmai benefice economiei reale

 
Desi, in esenta, majorarile salariale sunt un lucru bun, atunci cand acestea se efectueaza artificial si fortat de catre Guvern, prin majorarea salariului minim brut pe tara, cum s-a intamplat la 1 ianuarie 2019, efectele din piata nu sunt atat de pozitive pe car ar fi de asteptat.
 
Astfel, companiile au diminuat recrutarile, iar unele dintre ele aplica si concedieri. Pe langa faptul ca nu gasesc personal calificat, companiile din Romania se confrunta si cu o povara fiscala care le da baiati de cap. Fortati fiind de stat sa plateasca salariatii cu venituri pe care multe dintre dintre ele nu si le permit, si sa contribuie si mai mult la bugetul statului, companiile incep sa isi schimbe strategia, lucru remarcat si de Godean.
 
"Cresterile salariale din ultimii ani au dat peste cap calculele de profitabilitate ale companiilor facute in urma cu trei ani, care nu mai au deloc corespondent in realitate si, de aceea companiile au decis sa reduca numarul de noi angajari. Angajatorii care obisnuiau sa faca angajari masive sunt mai precauti si se orienteaza spre gasirea de solutii prin care sa creasca performanta angajatilor“, a mai spus Florin Godean.
 
El a adaugat ca majorarile salariale din sectorul bugetar, dar si majorarile salariale efectuate de firmele private ca urmare a competitiei pentru candidati au fost factorii care au condus la aceasta majorare a salariilor angajatilor. Cu alte cuvinte, vorbim de "umflare" fortata a acestor praguri salariale, care nu are cum sa ne aduca lucruri bune.
 
"Pana acum, situatia nu a fost prea fericita pentru salariatii romani deoarece salariile care erau oferite de angajatori nu erau corelate cu costul vietii“, a spus seful Adecco.
 

INS a mai transmis si date cu privire la rata somajului, care este in scadere

 
Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului a ajuns la 3,19% in luna martie 2019, in scadere cu 0,63 puncte procentuale fata de perioada similara din 2018. Prin urmare numarul de someri a scazut sub 280.000 de persoane, ceea ce inseamna ca firmele au un bazin de candidati din ce in ce mai redus ca urmare a presiunii de pe piata muncii.
 
Totusi, chiar daca salariile cresc, si somajul este la cote minime, piata fortei de munca inreistrand aproape recordul ultimilor 20 de ani, cu 5 milioane de romani activi in campul muncii, nivelul de trai nu se situeaza la standarde europene.
 
Inflatia, devalorizarea leului in fata marilor valute dar si masurile luate de Guvern, precum suprataxarea companiilor din energie, gaz si telecom, au dus la scumpiri in masa, atat la produsele de import, cat si la cele autohtone.
 
Companiile din telecom si-au majorat tarifele, la fel si cele din energie, scumpiri aplicand si bancile de pe piata locala. Alimentele, carburantii si serviciile la preturi crescute "inghit" cresterile economice cu care se lauda guvernantii "pe hartie".
 
Cu alte cuvinte, ce luam pe-o parte, dam pe alta, poate de doua ori mai mult.

Romania are crestere economica, ne spun INS si Dancila. Ludovic Orban spune ca vorbim despre o iluzie

 
Tot INS ne spunea miercuri ca Romania a avut o crestere economica de 5% in primul trimestru din 2019. Dupa ce a vazut datele, Dancila a transmis ca: “ceea ce a reliefat INS astazi, respectiv o crestere economica de 5% in primul trimestru din 2019 fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata ca toti cei care au spus ca Guvernul nu merge intr-o directie buna, ca este un esec al guvernarii, sunt contrazisi de aceste cifre care arata ca, intr-adevar, avem crestere economica”. Mai mult decat atat, Dancila spune ca aceste cifre “dau incredere investitorilor sa vina in Romania incepand de acum incolo”. 
 
Desi cifrele arata bine pe hartie, Ludovic Orban, liderul PNL, o contrazice pe Dancila si spune ca statistica INS-ului este una teoretica. In practica, Romania traieste pe datorie si are o crestere economica artificiala.
 
"Economia Romaniei dovedeste o rezistenta de premiat si incurajat impotriva tuturor aberatiilor si neghiobiilor actualei guvernari si continua sa creasca chiar daca cu greu si cu eforturi fenomenale intr-un mediu politic si legislativ ostil si agresiv generat de coalitia PSD – ALDE. Din pacate, anuntul privind cresterea economica din primul trimestru vine la pachet cu alte vesti proaste. Economia creste ”pe caiet”, din consum pe datorie, ca la chioscurile satesti din unele localitati din tara. Si, din pacate, orice crestere in economie care nu are legatura cu productia se plateste mai devreme sau mai tarziu”, afirma Ludovic Orban.

Orban: "Industria gafaie din greu"

 
Liderul PNL atrage atentia asupra faptului ca productia industriala in primul trimestru s-a intors la un ritm anual de crestere anemic de doar 0,6%, iar in luna martie chiar a scazut cu 0,2% fata de aceeasi luna a anului trecut.
 
"Productia industriala gafaie din greu si asta face din cresterea economica anuntata o poleiala care ia ochii de la problemele reale ale economiei, cresterea consumului fara baze economice. Asta dovedeste ca este o crestere economica cu picioare de lut, in care motoarele de dezvoltare ale Romaniei, exporturile, investitiile, sunt gripate. Stimularea consumului s-a facut prin cresterea artificiala a unor venituri si a produs un puseu inflationist pe care il platesc cel mai scump angajatii din economia privata. Daca in sectorul public, prin inflatie s-a ales praful de pe toba de pe urma unor majorari salariale, in sectorul privat, salariile au fost taiate de guvernarea PSD – ALDE prin scaderea puterii lor de cumparare. Pe de alta parte, aceasta stimulare a consumului prin cresterea din pix a veniturilor pe hartie, pe langa inflatie mai are alte doua consecinte nocive pentru economia Romaniei: cresterea datoriei publice pe care o platim noi cu totii si cresterea importurilor, ceea ce face ca banii luati pe datorie sa se duca in alte economii si in bunastarea altor tari”, subliniaza Orban.
 

Orban: "Desi economia creste, incasarile la bugetul statului scad"

 
"Cu acest model prost de crestere economica, nu turcul plateste, romanul plateste si plateste tot mai scump prostiile economice ale celor din PSD si ALDE, in ciuda unei cresteri economice facuta pe hartie care a dus la scumpiri in lant la carburanti, energie, utilitati, alimente sau medicamente si rate mai mari la credite. Aceasta guvernare haotica PSD – ALDE este nociva pentru nivelul de trai al romanilor si trebuie oprita pana nu face si mai mult rau. Partidul National Liberal sustine o crestere reala a salariilor si a pensiilor, fara o explozie a preturilor si dobanzilor, prin stimularea unei cresteri economice bazata pe exporturi, investitii si fonduri europene care sa duca la dezvoltarea infrastructurii si la atragerea de noi investitori care vor crea mai multe locuri de munca mai bine platite in Romania”, mai afirma liderul PNL.
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x