Romania, din ce in ce mai indatorata. Am depasit pragul de 50 la suta din Produsul Intern Brut
datoria publica
Datoria publica a Romaniei continua sa creasca, sarind de pragul psihologic de 50% din Produsul Intern Brut, ce da mari temeri economistilor cu privire la pericolele ce pasc economia, in aceste conditii.
Cele mai recente date oficiale arata ca in luna mai a anului curent, datoria publica a tarii noastre a depasit pragul de 50% din PIB, de la 48,7% cat era cu doar o luna in urma.
Vorbim, concret, despre o datorie publica in cuantum de 731,283 miliarde lei in luna mai.
Conform prevederilor in vigoare, ar trebui ca Executivul de la Bucuresti sa urmeze pas cu pas Legea responsabilitatii fiscal-bugetare care in acest caz spune ca ar trebui sa ni se prezinte un plan prin care datoria sa fie diminuata. De asemenea, Legea impune si masuri privind cheltuirea banilor publici. Daca avem o datorie de peste 50% din PIB, asa cum este in cazul de fata, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare cere inghetarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public.
Ce se va intampla daca datoria publica va continua sa creasca
Daca datoria publica depaseste 50% din PIB, dar se situeaza sub 55% din PIB: a) Guvernul prezinta public si aplica in cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice in PIB; b) programul cuprinde, fara a se limita la acestea, si masuri care determina inghetarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public; c) masurile cuprinse in program se aplica prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel incat sa se asigure aplicabilitatea masurilor intr-un termen cat mai scurt, cel mai tarziu in semestrul urmator celui in care s-a constatat depasirea procentului de datorie publica.
Daca datoria publica depaseste 55% din PIB, dar se situeaza sub 60% din produsul intern brut: a) se aplica prevederile pct. 2; b) Guvernul initiaza masuri care sa determine inghetarea cheltuielilor totale privind asistenta sociala din sistemul public; c) masurile prezentate potrivit lit. b) se aplica prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel incat sa se asigure aplicabilitatea acestora intr-un termen cat mai scurt, cel mai tarziu in semestrul urmator celui in care s-a constatat depasirea procentului de datorie publica.
Foto: manager.ro