Potentialul Romaniei in agricultura a fost mereu unul ridicat, nu de putine ori spunandu-se in trecut despre tara noastra ca a fost granarul Europei. Desigur, lucrurile nu mai stau atat de bine in prezent, insa potential inca exista. Spre exemplu, daca anul trecut productia de porumb a Romaniei a fost de 8.5 milioane de tone, Florin Barbu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sustine ca tara noastra ar putea obtine intr-un an 30 de milioane de tone de porumb dupa finalizarea programului de reabilitare a infrastructurii de irigatii in anul 2027.
„Avem 162 de amenajari cuprinse in programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii, 31 le-am receptionat pe o suprafata de 581.000 de hectare si sunt functionale. Avem 42 de obiective care au fost incepute de cand am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii si sunt in finalizare cu inca 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 in licitatie publica si 49 de obiective la care este finalizata proiectarea. Cu acestea se termina cele 2.2 milioane de hectare pe care le-am prevazut in program”, a spus ministrul Florin Barbu.
Ministrul Florin Barbu a mai spus cu aceasta ocazie ca au fost prevazute fonduri serioase pentru irigatii in bugetul Ministerului Agriculturii. Mai exact, este vorba despre 100 de milioane de euro credite bugetare si peste 200 de milioane de euro credite de angajament.
„De asemenea, am lansat si suntem in depunere de proiecte pe infrastructura secundara de irigatii, unde avem 400 de milioane de euro alocate, valoarea proiectelor fiind de 1,5 milioane de euro cu sprijin integral de la Comisia Europeana, fara cofinantare si inclusiv TVA-ul este eligibil, iar in componenta lor, pe langa reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii, beneficiarii pot sa-si achizitioneze si echipamentele de irigat pentru suprafata pe care o reabiliteaza”, a mai adaugat ministrul.
Totodata, ministrul Florin Barbu da asigurari cum ca incepand din anul 2027 sistemul de irigatii va fi reabilitat integral peste 2.2 milioane de hectare. “Pot sa va sigur ca, pana in 2027, sistemul pentru cele 2,2 milioane de hectare va fi reabilitat integral in Romania si am putea creste considerabil productia agricola. Va dau un exemplu: daca vom iriga cele 2.2 milioane de hectare pe care le reabilitam pana in 2027 si avem o cultura de porumb cu o medie de 15 tone/ha, am putea obtine 30 de milioane de tone de porumb numai intr-un an, de pe doua milioane milioane hectare, practic cat ar produce Romania in momentul de fata pe toate culturile pe care le avem pe cele 9 milioane de hectare”, a transmis ministrul Barbu.
Citeste si: Guvernul ne spune ca munceste din greu la 750 de kilometri de autostrazi si drumuri expres
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!