Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Romanii arunca zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente!


Romanii arunca zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente!
de la 27 Nov. 2019
Romanii arunca zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente!
Tags: rispia alimenterisipa romaniairosire alimentemacare aruncata

Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, in parteneriat cu Asociatia Sarbatoarea Gustului, a organizat, ieri, conferinta internationala "Impreuna combatem risipa alimentara".


Evenimentul a fost dedicat analizei masurilor pentru reducerea risipei alimentare incluse in obiectivul de dezvoltare durabila 12 din Strategia nationala de dezvoltare durabila a Romaniei 2030. 
Consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, a deschis lucrarile conferintei, iar, dupa interventia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a sustinut o prezentare si vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat, Barna Tanczos.
 
"Aruncam 6.000 de tone de alimente zilnic, in Romania, 2,2 milioane de tone pe an. Este foarte mult, desi, in Uniunea Europeana, suntem pe un loc destul de onorabil fata de alte tari care arunca si mai mult", a spus Borbely.
 
Potrivit acestuia, 53% din deseurile alimentare provin din gospodarii. "Inseamna ca este vorba despre noi, despre cetateni, este vorba de cum ne gospodarim. S-au facut studii, foarte multi si-ar dori sa poata colecta deseuri alimentare, le-ar putea valorifica, dar trebuie sa existe un sistem pus la punct, se degradeaza mancarea, o estimare gresita a cantitatii cand mergem si cumparam alimente, cumparaturi in exces, deci 11,9% se arunca din mancarea cumparata. In Europa, media este dubla, deci, stam putin mai bine, dar inca avem foarte multe de facut", a explicat Borbely.
 
Scopul conferintei a fost de a reuni la masa discutiilor decidenti la inalt nivel din cadrul institutiilor europene, oficiali guvernamentali, parlamentari si reprezentanti din mediul academic, institute de cercetare, societatea civila, banci de alimente, mari companii din retail si industria HoReCa pentru a identifica impreuna actiuni concrete si bune practici care sa conduca la o implementare eficienta a legislatiei specifice si, implicit, la combaterea risipei alimentare.
 
In interventia sa, ministrul Oros a subliniat ca este necesara implicarea tuturor actorilor, atat la nivelul autoritatilor responsabile, al societatii civile cat si al mediului de afaceri, in vederea dezvoltarii si implementarii strategiei nationale privind reducerea risipei de alimente.
 
Oficialul a declarat ca educarea si informarea consumatorilor privind prevenirea si diminuarea risipei de alimente vor duce la o schimbare a comportamentului consumatorului, care se va putea observa de-a lungul intregului lant agroalimentar si va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare.
 
Ministrul a evidentiat ca risipa alimentara este un factor generator de risipa a tuturor resurselor utilizate in producerea hranei: terenul arabil, apa, energie, materie prima, contribuind la cresterea emisiilor de CO2 si a poluarii.
 
Oros si-a exprimat convingerea ca intalnirea va duce la o implementare eficienta a prevederilor legislative si la identificarea celor mai bune masuri menite sa combata risipa alimentara, cu sprijinul expertizei si profesionalismului reprezentantilor mediului academic, al institutelor de cercetare si al tuturor partenerilor implicati in acest demers.
 
Principalele teme abordate in cadrul conferintei au fost tratate pe parcursul a trei sesiuni de discutii. Astfel, in cadrul primei sesiuni s-a discutat despre facilitati si constrangerile intampinate in implementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 216/2016 privind diminuarea risipei alimentare, masuri pentru combaterea acesteia si a efectelor estimate. 
 
Cea de-a doua sesiune a vizat teme precum: exemple de bune practici la nivel UE si international, modele interne de business-uri care au integrat reducerea risipei alimentare, responsabilitati si beneficii, rolul operatorilor receptori in reducerea acestui fenomen, sfaturi practice pentru consumatori si beneficii la nivel de buget personal.

Cea de-a treia sesiune a cuprins lansarea cartii "Arta de a manca bine", avandu-l ca autor pe cunoscutul Chef cu o stea Michelin Alain Alexenian. Publicarea cartii a fost sprijinita de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila si va ajunge la scolile din toata tara.
 
"Dezvoltarea durabila presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa ne concentram foarte mult pe educatie. Am sprijint publicarea acestei carti in peste 6.000 de exemplare care vor ajunge la toate scolile din Romania. Vom distribui, de asemenea, in 19.000 de exemplare o brosura educativa catre elevii de scoala primara Bucuresti. 
Este un exemplu de actiune concreta pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 in Romania. Alimentatia reprezinta o componenta extrem de importanta a unui stil de viata sanatos. Daca ne dorim ca generatiile viitoare sa aiba o viata durabila, trebuie sa le oferim o educatie pe masura", a mai spus Laszlo Borbely.


Jurnalist Manager.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Manager


Newsletter zilnic GRATUIT
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2019
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2019
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2019".


Recomandari MANAGER.RO


Cele mai citite stiri




Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2019"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016