Romanii inca sunt convinsi ca joburile bune se dau pe pile
locuri de muncajoburiangajatipileangajarirecrutare
Pe fondul problemelor economice cauzate de inflatie si criza costului vietii, angajatii romani sunt foarte interesati de a-si gasi un job mai bun, insa nu e atat de simplu pe cat pare la prima vedere!
Cand vine vorba despre identificarea de noi oportunitati pe
piata locala a muncii, romanii se simt dati inapoi de unele probleme, cum ar fi conceptia ca locurile de munca bune sunt ocupate "pe pile". De asemenea, in unele cazuri asteptarile salariale prea mari reprezinta principalele obstacole, in timp ce altii nu au incredere in tot ceea ce li se prezinta in anunturile de angajare postate de companii.
De ce nu reusesc multi angajati romani sa-si gaseasca un job mai bun
"Din pacate, in cazul a 22% dintre respondenti, inca mai exista perceptia ca joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”. 15,4% cred ca au dificultati in a obtine jobul dorit pentru ca au asteptari salariale prea mari si aproape la fel de muti nu au incredere ca anunturile de joburi sunt adevarate.
Urmatoarele obstacole de care se tem sunt lipsa de experienta, numarul insuficient de locuri de munca disponibile in piata sau faptul ca ar avea nevoie de consiliere profesionala, dar nu stiu la cine sa apeleze. 12% dintre respondenti declara, pe de alta parte, ca au incredere totala in ei insisi si ca nu intrevad niciun fel de obstacol in calea lor spre obtinerea unui nou job”, spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs, cea mai are platforma de recrutare din Romania.
Intrebati si care sunt punctele forte pe care mizeaza atunci cand vor sa se angajeze si ce cred ca ii impresioneaza cel mai mult pe angajatori, mai mult de trei sferturi dintre participantii la sondaj au pus experienta pe primul loc. 66% se caracterizeaza ca fiind foarte muncitori si cred ca acesta este un alt aspect pe care angajatorii pun pret. 57% mizeaza pe o incredere puternica in ei insisi si sustin ca acesta ar fi principalul lor atu intr-un interviu de angajare. 45% includ in lista punctelor forte studiile, 26% faptul ca sunt carismatici si 25% faptul ca au un CV bine pus la punct. 22% spun ca varsta ii ajuta in acest sens si 20% cred ca au sanse mai mari decat alti candidati pentru ca se pregatesc foarte bine inainte de orice interviu.
"Cei care, dimpotriva, simt ca nu se afla in cel mai bun moment al parcursului lor profesional, spun ca, in cazul intrarii intr-un proces de recrutare, ar fi dezavantajati de faptul ca nu au suficienta incredere in ei, ca au prea multa experienta, argument asociat, de cele mai multe ori cu depasirea pragului de varsta de 45 de ani, ca nu sunt suficient de comunicativi ori ca nu au studii superioare. Candidatii se mai simt trasi in spate de faptul ca nu au competente digitale avansate sau ca sunt prea tineri si nu au acumulat experienta in domeniul in care si-ar dori sa lucreze. Aproape 15% recunosc ca sunt slab pregatiti din punct de vedere profesional, iar acest lucru ii impiedica sa se angajeze”, detaliaza Ana Calugaru.
Foto: freepik.com