Salariul ca o loterie
salarii europarlamentarisalarii statsalarii privatalegeri pealegeri europene
Luna viitoare, din teritoriile franceze de peste mari si tari, pana-n Sfantu Gheorghe; din Nuorgam, Finlanda, pana-n Limassol, intreaga suflare cu drept de vot a Uniunii Europene ar trebui sa-si aleaga Parlamentul.
Pe teritoriul aparent imens al Uniunii, care, de fapt, este un pic mai mare decat India, cam jumatate din China, de patru ori mai mic decat Rusia si de doua ori mai mic decat SUA, exista atat de multa diversitate, incat te mai intrebi unde este unitatea.
S-ar putea sa fie in cugete, in simtiri si-n mentalitati, dar sigur nu in salarii, nici macar in statele din vestul Uniunii, nici macar la nivel de parlamentari.
O statistica realizata, acum doi ani, de Euronews constata diferente uriase intre salariile parlamentarilor din tarile care alcatuiesc UE. Cei mai bine platiti, in parlamentele din tarile lor, erau italienii, cu aproximativ
167.000 de euro pe an, iar cel mai slab platiti erau bulgarii, cu numai
16.318 de euro pe an.
Cu toate acestea,
datoria suverana a Italiei este de peste doua mii de miliarde de euro, reprezentand peste 133% din PIB al tarii.
In acelasi timp, parlamentarii din Marea Britanie, Italia, Austria si Germania castigau mai mult decat daca ar fi fost alesi in Parlamentul European.
Dar ce salariu are un parlamentar european? Pana in 2009, fiecare membru al PE avea acelasi salariu ca si parlamentarii din statele lor.
Asa se face ca alesii italieni castigau de patru ori mai mult decat colegii lor spanioli si de vreo
14 ori peste reprezentantii unora dintre statele nou intrate in UE.
Din iunie 2009, a intrat in vigoare un nou sistem salarial, cu adevarat unitar, acelasi, indiferent de tara din care provine alesul. Potrivit europarl.europa.eu/news/en/faq/13/salaries-and-pensions, in iulie 2018, salariul lunar brut al unui parlamentar european era de
8.757,70 de euro.
Dupa plata taxelor percepute de UE, salariul net ajunge la
6.824,85 de euro, dar cele mai multe state UE le percep parlamenatrilor o taxa aditionala nationala, asa ca, in cele din urma, nivelul salarial depinde si de legislatia fiscala din tara fiecaruia.
In loc sa fie legat de performantele economice ale Uniunii, salariul de baza al unui europarlamentar este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie.
Exista si o exceptie, potrivit careia, europarlamentarii care au avut mandate inainte de 2009, pot alege sa fie platiti in baza vechilor reglementari: salariu echivalent cu cel al unui parlamentar din tara sa de origine.
Potrivit unui articol publicat, in 2014, de BBC, la salariul unui parlamentar european se adaugau
4,299 de euro pentru cheltuieli care sa acopere chiria biroului, facturi de telefon si echipament IT.
In plus, parlamentarul poate deconta cheltuieli de transport legate de indatoririle oficiale care-l poarta la Bruxelles si Strasbourg. In afara de asta, mai primeste o alocatie anuala de transport de cel mult
4.243 de euro, care sa acopere deplasarile oficiale catre alte destinatii.
Totodata, poate solicita bani pentru pana la 24 de calatorii dus-intors spre si dinspre tara sa de origine. Si asta nu este tot. Parlamentarii europeni primeau o indemnizatie zilnica de
304 euro pentru participarea la sesiunile parlamentare, bani care acopera facturile de hotel si masa. Tot ei sunt indreptatiti la decontarea a doua treimi din cheltuielile medicale.
Asadar, un europarlamentar castiga, in cinci ani de mandat, cat nu castiga altii intr-o viata, desi muncesc pe branci, insa se pare ca nu acolo unde trebuie.
In timpul mandatului, un europarlamentar nu are grija zilei de maine. Nu e putin lucru, in total a scapat de vreo mie si ceva de zile de maine care sa-i dea batai de cap.
In afara de asta, locul sau de munca nu se va desfiinta. Al meu, al tau, ale noastre... nu se stie… depinde de noi insine, de conditiile de piata, de climatul economic.
Cum este platit un salariu mare, plus indemnizatii, practic, la stat? Cum este plati, cand putini europeni sunt remunarati la acest nivel, desi lucreaza in
mediul concurential, sunt antreprenori care isi risca economiile si pielea, sunt sefi de firme care muncesc de dimineata pana seara, cot la cot cu angajatii.
“La privat”, nu multi patroni - din orice tara a Uniunii, nu numai din Romania! - isi permit - in sensul ca, efectiv, nu au de unde - sa-si plateasca nici macar lor insisi 7.000 de euro pe luna si trebuie sa tina mereu seama sa-si coreleze nivelul salarial cu performantele.
La stat, care sunt performantele? Potrivit datelor Eurostat, in penultimul trimestru din 2018,
totalul datoriilor Uniunii Europene depasea 12.000 de miliarde de euro, reprezentand 80,8% din PIB.
Multe dintre statele UE sunt inglodate in datorii (unele trecand de 100% din PIB), iar UE este pe cale sa-si piarda unul dintre membrii si contribuabilii sai de vaza/baza, singurul imperiu in viata.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana inca mai tipareste sau fabrica electronic cantitati uriase de euro pentru a unge economia, dar scartaitul acesteia nu se da dus; unele state UE sunt deja in recesiune, iar prognozele FMI si cele ale Bancii Mondiale nu sunt nici ele de natura sa linisteasca.
Cu toate acestea, legislativul Uniunii este platit de parca lucrurile sunt vecine cu perfectiunea.
Cine i-ar plati lui Messi salariul urias si meritat (!), daca nu ar fi cel mai bun jucator de fotbal din lume? Cine ar mai incheia contracte de sponsorizare cu Federer, Messi sau cu Halep, daca milioanele de dolari pe care le primesc nu s-ar intoarce incarcate cu paraindarat la producatorii de echipament sportiv, de ceasuri, de ciocolata?
Foto: accountingweb.com