Sarbatori la suta de grame si pe economie: parca ne-am intors in timp cu 20 de ani
inflatieputere de cumpararesaracie 2023
Romania are o inflatie de aproximativ 16%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), dar inflatia resimtita de omul de rand, fie el muncitor activ sau pensionar, merge spre 30-40%, fiindca dincolo de statistici, de medii, adevarul este ca acesta este nivelul de crestere a preturilor pentru cele mai consumate bunuri si servicii: alimente de baza si facturi!
Ei bine, multi romani spun ca de 20 de ani n-au mai trait vremuri atat de grele. Anul 2022 i-a adus la limita de jos a saraciei si nu e deloc mic numarul conationalilor ce afirma ca efectiv au ajuns "sa isi ia de la gura", ca sa poata supravietui de la o luna la alta, din salarii sau din pensii.
Cu o medie a pensiei de aproximativ 1.700 de lei in sistemul public, bazat pe constributivitate si cu aproape 2 milioane de romani platiti cu salariul minim pe economie, de doar 1.550 de lei net, este lesne de inteles ca asistam la o scadere a puterii de cumparare si la o crestere a ratei saraciei in Romania.
Cu toate acestea, autoritatile au deblocat anul acesta cateva masuri de sprijin care au mai preluat din socul scumpirilor, dar poate nu suficient. Vorbim, de exemplu, despre voucherele sociale pe care le primesc milioane de romani, din doua in doua luni si care pot sa isi cumpere alimente de baza in valoare de 250 de lei, ca sa treaca mai usor peste inflatia agresiva.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2023 intra in vigoare alte ajutoare, dar si majorari de pensii si cresterea salariului minim pe economie. Oamenii spera ca, macar de anul viitor, sa poata trai ceva mai bine, insa trebuie precizat faptul ca, din perspectiva economica interna si externa, anul 2023 vine cu provocari poate si mai mari. Europa e amenintata de o recesiune care nu va trece fara sa ne afecteze si pe noi, iar pe acest fond ne putem astepta la inchideri de firme, la concedieri, la cresterea ratei somajului, incetinirea productiei, poate scadere economica. Prin urmare, nu prea se arata sanse mari la orizont de a scapa de poverile financiare nici anul viitor.
Sarbatori "la suta de grame" si "pe economie"
Pana sa ajungem insa in 2023 avem de trecut Sarbatorile, iar multi romani le vor petrece in austeritate, cumparand "la suta de grame" pentru masa de Craciun si facand Revelionul "pe economie".
Conform unui studiu al platformei de recrutare BestJobs,
inflatia afecteaza planurile si bugetele romanilor pentru cadourile de sarbatori. Analiza scoate la iveala faptul ca angajatii romani aloca un buget cu 40% mai mic decat anul trecut pentru cadourile pe care au in plan sa le daruiasca de Craciun prietenilor si familiei.
Mai exact, 52% spun ca au alocat pentru acest Craciun o suma de bani de cel mult 300 lei, in timp ce mai mult de jumatate planificau in 2021 sa aloce cel mult 500 de lei. In plus, 26% vor aloca intre 301 si 500 lei, 12% daruiesc in valoare de 501-1000 de lei, iar 10% nu au in plan sa cumpere deloc cadouri anul acesta.
Cei mai multi angajati romani petrec Craciunul si Revelionul in familie
Craciunul ramane sarbatoarea care reuneste membrii familiei, 75% dintre respondentii la sondajul BestJobs spunand ca vor petrece astfel. Tot asa vor petrece si 42% dintre romani noaptea dintre ani, in timp ce 12% au in plan petrecere alaturi de prieteni, 13% doar cu partenerul/a, iar alti 14% inca nu si-au rezervat nimic.
Daca anul trecut, bugetul celor mai multi dintre respondenti pentru cadourile de Craciun si petrecerea de Revelion era de cel mult 500 de lei pentru fiecare, in prezent, aproape 38% declara ca vor avea un buget de sub 300 lei disponibil pentru petrecerea de Revelion, in timp ce procentul persoanelor care nu vor cheltui nimic pentru acest eveniment este de 16%.
Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 20 noiembrie – 10 decembrie, pe un esantion de 1.049 de utilizatori de internet.
Foto: freepik.com