Despre Romania se poate spune ca duce lipsa de aproape orice, dar mai putin de angajati privilegiati care primesc de la stat salarii consistente lipsite de impozitare sau cu taxe foarte mici. Lista categoriilor de angajati privilegiati are toate sansele sa se extinda, pe aceasta urmand sa fie adaugat un numar considerabil de alti salariati romani.
Spre exemplu, angajatii care lucreaza in domeniul constructiilor sau in agricultura beneficiaza de un salariu minim garantat prin lege in valoare de 3.000 de lei. Poate ca nu pare chiar o suma atat de mare la prima vedere, insa trebuie mentionat faptul ca este vorba despre un venit scutit de impozite. Evident, si alti angajati din alte domenii de activitate isi doresc sa se bucure de astfel de beneficii!
Ultima categorie de angajati care ar urma sa fie inclusi in aceasta lista a celor privilegiati este formata din salariatii care isi desfasoara activitatea in domeniul fabricarii bauturilor, respectiv vin, bere, bauturi alcoolice si apa minerala. Mai exact, va fi vorba despre angajatii care lucreaza pentru companii cu codul CAEN 11 - “Fabricarea bauturilor”.
Initiativa pentru ca aceasta categorie de angajati sa fie inclusa pe lista celor privilegiati apartine mai multor parlamentari PNL, ideea lor fiind sustinuta deja de mai multe nume atat din PSD, cat si din UDMR. In cazul in care va fi adoptata, salariul minim pentru angajatii din aceasta categorie va fi tot de 3.000 de lei, cu scutiri fiscale de impozit si contributii sociale. Optional, salariatii din toate aceste industrii mentionate in randurile anterioare pot contribui la Pilonul II de Pensii.
Aceste masuri de scutiri fiscale de impozit si contributii sociale au o aplicabilitate limitata, urmand sa fie aplicate pana la sfarsitul anului 2028. Important de mentionat, scutirea de impozit este aplicata doar veniturilor brute de pana la 30.000 de lei sub forma de salarii si asimilate salariilor. Astfel, partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 de lei nu beneficiaza de niciun fel de facilitati fiscale.
Concret vorbind, conform legislatiei actuale, pentru un salariu brut in valoare de 3.000 de lei, un angajat primeste la momentul actual in mana un salariu net de 1.775 de lei. In cazul in care o astfel de initiativa va fi adoptata, salariatii din aceasta categorie vor primi in mana 2.363 de lei, obtinand astfel un castig de 588 de lei pe luna.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si