Se prabusesc preturile la materialele de constructie! Acum e timpul sa renovezi sau sa-ti ridici o casa
materiale de constructieconstructii
Vesti bune pentru romanii care au in plan diferite lucrari in gospodarie, pentru care au nevoie de materiale de constructie. Pretul acestora vor intra in picaj, arata datele din piata.
In ultimii ani, preturile materialelor a crescut semnificativ, motiv pentru care si mesterii au inceput ca perceapa tarife mai mari. Astfel, pretul unei lucrari a ajuns sa coste mult mai mult decat in urma cu 2 sau 3 ani, iar multi oameni au renuntat la planurile de a-si ridica o casa sau a o renova.
Ei bine, acum situatia se inverseaza! Preturile materialelor scad, iar meseriasii vor mai renunta si ei la asteptari, pentru ca asa functioneaza piata.
Majoritatea materialelor de constructii incep sa-si reduca preturile, dupa ce au cunoscut cresteri semnificative, chiar si cu 30%, arata o analiza de specialitate.
Scade pretul materialelor de constructie
"In contrast cu anul 2023, cand producatorii de materiale de constructii se angajau in campanii promotionale active, situatia s-a schimbat considerabil. In prezent, devine tot mai dificil pentru acestia sa mentina preturile la un nivel competitiv fara a compromite calitatea produselor.
Competitivitatea in piata a devenit un adevarat exercitiu de mentinere a echilibrului. Cu toate acestea, marii producatori asigura ca exista solutii pentru a face fata acestei noi realitati. Piata materialelor de constructii este dinamica, iar aceasta implica multe provocari. Furnizorii cauta in mod frecvent solutii pentru a oferi materiale de constructii fara a face rabat de la calitate, mai ales in contextul inflatiei crescute la nivel mondial”, a declarat Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro.
Si, surprinzator sau nu, aceste scaderi sunt destul de pronuntate. Caramida, de exemplu, inregistreaza o reducere de 6%, urmata de polistiren si gips-carton cu o scadere de 5%, fierul-beton cu -4%, iar preturile acoperisurilor sunt cu -3%.
Dar, cum nu toate materialele sunt pe aceeasi lungime de unda, exista si exceptii. Placile Oriented Strand Boards (OSB) cresc cu 6%, iar panourile sandwich au o crestere de 4%. Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro, a observat ca producatorii se confrunta cu o provocare majora: mentinerea preturilor competitive fara a sacrifica calitatea produselor.
Daca anul trecut erau la ordinea zilei reducerile de pana la 30%, la inceputul acestui an s-a remarcat o tendinta ascendenta a preturilor. Astfel, caramida a crescut cu 17%, fierul beton cu 10-15%, iar panourile sandwich si polistirenul cu 10%, respectiv 5-8%.
Foto: unsplash.com