In ultimele luni, Uniunea Europeana s-a confruntat cu provocari economice semnificative, iar zona euro a fost supusa unor analize atente in legatura cu posibila intrare intr-o recesiune tehnica la sfarsitul anului 2023. Termenul de "recesiune tehnica" se refera la o perioada de declin economic, caracterizata prin doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut.
Indiciile despre o posibila recesiune tehnica in zona euro au generat preocupari in randul expertilor si analistilor economici. Cu toate acestea, se anticipeaza ca economia UE va avea parte o revenire puternica in anul curent, revenire sustinuta in special de incetinirea inflatiei. Inflatia moderata ofera un spatiu pentru stimularea economica si redresarea activitatii comerciale.
O recesiune tehnica in zona euro ar putea avea consecinte semnificative asupra statelor membre. Aceasta ar putea duce la o scadere a productiei, a investitiilor si a ocuparii fortei de munca, afectand in mod direct nivelul de trai al cetatenilor. Cu toate acestea, perioadele de recesiune sunt adesea urmate de eforturi consolidate pentru revitalizarea economiei si implementarea unor politici care sa promoveze stabilitatea si cresterea din punct de vedere economic.
„Cele mai recente date arata o slabiciune continua in zona euro, care s-a contractat deja usor in trimestrul al treilea. Dar nu exista totusi semne ale unei recesiuni ample sau generalizate si se asteapta ca activitatea economica sa se redreseze treptat pe parcursul anului”, au precizat recent oficialii europeni.
La finalul anului trecut, Banca Centrala Europeana si-a revizuit in scadere estimarile pentru zona euro. Potrivit prognozei BCE, cresterea pentru zona euro ar fi urmat sa fie de 0.6% in 2023, respectiv de 0.8% in 2024. In aceste conditii, Luis de Guindos, vicepresedintele BCE, este cel care a adus in discutie posibilitatea unei recesiuni tehnice in a doua jumatate a anului trecut.
Tinand cont de tot acest context economic, cel mai probabil, ministrii de resort din zona euro vor ajunge la un consens in ceea ce priveste mentinerea unei politici fiscale restrictive. De asemenea, UE va solicita cel mai probabil statelor membre sa fie pregatite sa ajusteze politica fiscala in functie de felul in care vor evolua lucrurile din punct de vedere economic.
Citeste si: Raport oficial: In Romania cumperi cea mai ieftina mancare din toata Uniunea Europeana
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii