In ultimele luni, Uniunea Europeana s-a confruntat cu provocari economice semnificative, iar zona euro a fost supusa unor analize atente in legatura cu posibila intrare intr-o recesiune tehnica la sfarsitul anului 2023. Termenul de "recesiune tehnica" se refera la o perioada de declin economic, caracterizata prin doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut.
Indiciile despre o posibila recesiune tehnica in zona euro au generat preocupari in randul expertilor si analistilor economici. Cu toate acestea, se anticipeaza ca economia UE va avea parte o revenire puternica in anul curent, revenire sustinuta in special de incetinirea inflatiei. Inflatia moderata ofera un spatiu pentru stimularea economica si redresarea activitatii comerciale.
O recesiune tehnica in zona euro ar putea avea consecinte semnificative asupra statelor membre. Aceasta ar putea duce la o scadere a productiei, a investitiilor si a ocuparii fortei de munca, afectand in mod direct nivelul de trai al cetatenilor. Cu toate acestea, perioadele de recesiune sunt adesea urmate de eforturi consolidate pentru revitalizarea economiei si implementarea unor politici care sa promoveze stabilitatea si cresterea din punct de vedere economic.
„Cele mai recente date arata o slabiciune continua in zona euro, care s-a contractat deja usor in trimestrul al treilea. Dar nu exista totusi semne ale unei recesiuni ample sau generalizate si se asteapta ca activitatea economica sa se redreseze treptat pe parcursul anului”, au precizat recent oficialii europeni.
La finalul anului trecut, Banca Centrala Europeana si-a revizuit in scadere estimarile pentru zona euro. Potrivit prognozei BCE, cresterea pentru zona euro ar fi urmat sa fie de 0.6% in 2023, respectiv de 0.8% in 2024. In aceste conditii, Luis de Guindos, vicepresedintele BCE, este cel care a adus in discutie posibilitatea unei recesiuni tehnice in a doua jumatate a anului trecut.
Tinand cont de tot acest context economic, cel mai probabil, ministrii de resort din zona euro vor ajunge la un consens in ceea ce priveste mentinerea unei politici fiscale restrictive. De asemenea, UE va solicita cel mai probabil statelor membre sa fie pregatite sa ajusteze politica fiscala in functie de felul in care vor evolua lucrurile din punct de vedere economic.
Citeste si: Raport oficial: In Romania cumperi cea mai ieftina mancare din toata Uniunea Europeana
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?