Sistemul de asistenta sociala din Romania se schimba radical: Se va oferi un pachet minim de servicii persoanelor vulnerabile
asistati socialasistenta socialaraluca turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, propune schimbarea sistemului de asistenta sociala din Romania. Potrivit liberalei, familiile monoparentale si familiile cu multi copii sunt printre cele mai vulnerabile categorii din Romania. Aceste categorii defavorizate vor fi printre principalii beneficiari ai noilor programe derulate de stat.
Potrivit Ralucai Turcan, va fi lansat un pachet minim de servicii care se adreseza cu precadere copiilor si familiilor vulnerabile.
De asemenea, mnistrul isi doreste reorganizarea sistemului social, pentru ca statul sa poata oferi persoanelor vulnerabile un "sprijin consistent", de la asistenta medicala, consiliere educationala, pana la consiliere pentru integrare pe piata muncii pentru adultii apti de munca din aceste familii.
"Si pentru ca tot campania nationala destinata categoriilor vulnerabile a aratat ca serviciile de asistenta sociala nu sunt suficiente si nici eficiente, ne propunem sa intarim capacitatea acestora, mai ales in mediul rural si sa asiguram personalul necesar, cu pregatirea adecvata", a mai spus ministrul Muncii.
"Imi doresc ca fiecare familie din mediile vulnerabile din Romania sa fie sprijinita in mod real de stat, atat prin serviciile sociale, cat si prin sansa acordata copiilor din aceste familii de a iesi din dependenta fata de stat, prin educatie", a incheiat liberala.
Ministrul sustine ca isi doreste eliminarea inechitatilor din sistem, atat in ceea ce priveste pensiile, cat si salariile din sectorul public, iar
bugetarii sa fie platiti in functie de performanta, dupa cum a afirmat premierul Florin Citu.
''Modificarea legii salarizarii trebuie sa reflecte, sa faca legatura directa intre performanta si venit. Cum va arata si cum vor fi sporurile, vom vedea'', a spus primul ministru.
De asemenea, unul dintre proiectele Ministerului Muncii condus de Raluca Turcan vizeaza ca romanii sa aiba
optiunea de a munci pana la varsta de 70 de ani. Acesta este proiectul de lege pentru continuare activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare si care introduce posibilitatea ca cei cu varsta de pensie indeplinita sa poata sa opteze sa munceasca pana la 70 de ani.
Persoanele angajate in sistemul public nu vor avea nevoie de acordul prealabil al angajatorului pentru a-si continua activitatea profesionala dupa varsta pensionarii. Aceste persoane trebuie sa depuna o cerere la angajator cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de pensionare.
Plata pensiei va fi suspendata, daca bugetarii isi continua activitatea in campul muncii, a mai anuntat ministrul.
Te-ar putea interesa si:
Premierul Citu: Avem incasari record la bugetul de stat. Cheia succesului: conformarea voluntara a romanilor, fericiti ca nu au crescut taxele
Guvernul a pus gand rau pensiilor speciale. Se anunta taieri, dar in anumite conditii