Romanii vor putea munci pana la 70 de ani, fara a cumula pensia cu salariul de la stat
bugetariministerul munciipensiisalariiraluca turcan
Ministrul Muncii,
Raluca Turcan, a anuntat vineri o serie de masuri legislative "care sa sprijine, deopotriva, si angajatii si angajatorii". Una dintre cele mai importante vizeaza faptul ca romanii vor putea opta pentru a munci pana la varsta de 70 de ani. De asemenea, pensia nu mai poate fi cumulata cu salariul de la stat. De la aceasta regula, ministrul a formulat si o serie de exceptii, prezentate pe larg, in textul de mai jos.
"Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este sa crestem gradul de ocupare, in conditiile in care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei.
Ne-am propus sa elaboram o serie de masuri active care sa sprijine, deopotriva, si angajatii si angajatorii", a declarat ministrul Muncii.
Romanii vor putea munci pana la 70 de ani
Unul dintre proiecte vizeaza ca romanii sa aiba optiunea de a munci pana la varsta de 70 de ani. Acesta este proiectul de lege pentru continuare activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare si care introduce posibilitatea ca cei cu varsta de pensie indeplinita sa poata sa opteze sa munceasca pana la 70 de ani.
Persoanele angajate in sistemul public nu vor avea nevoie de acordul prealabil al angajatorului pentru a-si continua activitatea profesionala dupa varsta pensionarii. Aceste persoane trebuie sa depuna o cerere la angajator cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de pensionare.
Plata pensiei va fi suspendata, daca bugetarii isi continua activitatea in campul muncii, a mai anuntat ministrul.
Exista si exceptii
Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei in momentul in care opteaza pentru activitate pana la 70 de ani persoanele care beneficiaza de drepturi de autor, in conditiile Legii 8/1996, personalul didactic prevazut de Legea Educatiei Nationale, persoanele incadreate in gradul 3 de invaliditate pentru ca exista o decizie a Curtii Constitutionale, membrii Academiei Romane si de asemenea persoanele din cadrul autoritatilor administrative autonome sau institutiilor publice care, la data intrarii in vigoare a acestei legi, sunt in exercitarea unui mandat cu o durata prevazuta de lege. Aceasta este o masura necesara astfel incat norma legala sa fie constitutionala.
Celalt proiect de lege majoreaza cuantumul stimulentului de insertie pentru proaspetii parinti care revin la munca, de la 650 de lei, la 1.500 de lei.
"Un proiect de ordonanta de urgenta prin care modificam carul legal pentru concediul si indemnizatia lunara de crestere a copiilor, in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru ca parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediu de crestere a copilului".
"Este o masura care creste veniturile parintilor, scade riscul de deprofesionalizare, asigura forta de munca angajatorilor si aduce si un plus financiar substantial la buget (...) Asa, poate apela la servicii profesionale de ingrijire a copilului”, a spus ministrul Muncii, intr-o declaratie anterioara.
Tot saptamana aceasta, Ministerul Muncii a anuntat ca se va majora si valoarea
tichetelor de cresa pentru anul 2021. Concret, valoarea tichetului de cresa pentru anul 2021 urmeaza sa se majoreze cu 10 lei, ajungand astfel la suma de 480 de lei.
Citeste si: Seful Bancii Transilvania: Vor fi multe schimbari in munca oamenilor. Romania poate deveni un hub de digitalizare
Foto: facebook.com/Raluca.Turcan