Soc peste piata chiriilor din marile orase ale tarii: proprietarii cer, peste noapte, mai multi bani
studentichiriicontracte part-time
Cresc peste noapte preturile in orasele de la noi din tara care gazduiesc centre universitare. Ca in fiecare an, fenomenul nu e ratat nici in 2022. Proprietarii "miros" oportunitatea momentului, inainte de debutul unui nou an universitar, si incep sa ceara brusc mai multi bani, desi ofera aceleasi conditii de cazare studentilor care vin din alte orase si nu mai "prind" un loc la camin sau isi doresc mai mult spatiu personal.
Ei bine, cine vrea conditii mai bune decat la caminele oferite de universitati sau nu a avut norocul de a se numara pe lista celor ce au prins un loc, trebuie sa pregateasca bugete serioase pentru cazare.
Preturile chiriilor in marile orase ale tarii au crescut in aceasta perioada, de peste 400 de euro lunar intr-unele dintre cele mai cautate zone din Capitala. In Cluj, vorbim despre sume mult mai mari! Important de mentionat este ca majoritatea proprietarilor solicita plata unei luni sau chiar a doua in avans, bani ce se alcatuiesc sub forma unui depozit "de garantie" si se restituie la incetarea contractului, daca properietatea e predata in conditii optime, conform celor asumate de proprietar si chirias, in conventia scrisa.
"In Bucuresti, cele mai cautate zone sunt: Grozavesti, Politehnica si Lacul Tei. Aici, un apartament cu doua camere se inchiriaza si cu 430 de euro, iar o garsoniera ajunge sa depaseasca suma de peste 350 de euro, pe luna.
Spre deosebire de capitala, in Cluj chiriile sunt mai scumpe. De exemplu, un apartament cu doua camere in zona Zorilor ajunge la 600 de euro pe luna, iar o garsoniera la 450 de euro pe luna", arata o analiza
Antena 3.
Si la Iasi sau Brasov chiriile sunt printre cele mai scumpe din tara in aceasta perioada!
Tinerii, impovarati si de scumpirile la facturi, dar si de noile modificari fiscale privind contractele de munca part-time
Anul acesta, povara mutarii intr-un oras nou creste, dat fiind faptul ca pe langa chiriile mai scumpe studentii vor trebui sa suporte si facturi mai mari la utilitati, pe fondul crizei inflationiste. Energia electrica si gazele naturale s-au scumpit semnificativ de anul trecut, iar masurile de compensare lansate de guvernanti nu atenueaza complet impactul economic resimtit de consumatori. Acestea fiind spune, studentii trebuie sa aiba sustinerea familiei pentru a-si permite o astfel de tranzitie si, cu siguranta, multi dintre ei vor fi nevoiti sa isi ia si un job part-time, pentru a se putea intretine. Doar ca si din acest punct de vedere, 2022 nu e un an tocmai favorabil.
De la 1 august a intrat in vigoare o modificare a Codului fiscal care prevede supraimpozitarea contractelor cu norma redusa. Creste povara fiscala pentru firmele care au astfel de colaborari, motiv pentru care analistii anticipeaza ca firmele
vor concedia masiv astfel de angajati si vor evita colaborari de acest tip pe viitor.
Conform datelor unui sondaj intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), aproape jumatate (47,7%) dintre angajatorii ce vor apela in perioada urmatoare la concedieri vor lua "in vizor" angajatii care au contracte part-time. 47,7% dintre firmele intervievate au spus ca vor face concedieri, ca vor renunta la toti angajatii part-time, 26,1% ca vor renunta la un angajat, iar 22,5% ca vor concedia intre doi si cinci angajati.
Sute de mii de contracte part-time ar urma sa fie afectate de modificarile fiscale. "Acum sunt 1,1 milioane de contracte de munca part-time, din care jumatate nu au in spate o plata de taxe integrala, deci sunt contracte afectate de aceasta supraimpozitare. Eu estimez ca undeva intre 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de aceasta decizie", conform analistului economic Adrian Negrescu.
Foto: pixabay