Sperai sa scapi de scumpiri? Ia-ti gandul si mai bine ia-ti inca un job, inflatia nu se opreste aici
inflatiescumpiriperspective economicepreviziuni economice
Fiecare luna care trece ii determina pe romani sa spere ca, in curand, calvarul preturilor mari se va incheia. Ei bine, noi stim ca speranta moarte ultima, insa probabil ca acum a cam venit timpul ei. Inflatia este aici si va ramane cu noi ceva vreme, fiind asteptat un apogeu in lunile de vara, de peste nivelul de 11,2% previzionat anterior.
Cele mai recente previziuni inflationiste conturate de analistii din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), indica faptul ca tendinta de crestere a ratei inflatiei se va mentine si in lunile urmatoare.
Cu alte cuvinte, nu vom scapa de scumpiri prea curand!
Se pare ca perspectivele inflationiste s-au inrautatit
Analistii sunt de parere ca, desi inflatia noastra este cea mai mare din ultimul deceniu si jumatate, avand deja doua cifre, apogeul acesteia va fi peste pragul de 11,2% anticipat in previziunile anterioare.
Mai mult decat atat, chiar daca avem deja o inflatie foarte mare, acesta nu este nivelul real al scumpirilor. Rata este "mascata" de interventiile statului pe piata de energie, cred specialistii. Prin masurile de sprijin alocate consumatorilor, cum ar fi plafonarea preturilor la gaz si energie, statul a reusit sa controleze cat de cat inflatia.
"Au existat tensiuni suplimentare care au aparut din cauza cresterii pretului combustibilului si al alimentelor procesate. Preturile din energie, care au fost principalul determinant al inflatiei, si continua sa fie, din pacate s-au transmis cu o viteza mult mai mare decat cea asteptata in pretul produselor procesate si mai ales al alimentelor. Aceasta este cauza pentru care, crede Banca Nationala, inflatia va depasi estimarea facuta in februarie.
Daca nu ar fi fost aceste masuri de plafonare a preturilor la gaze si energie, probabil ca inflatia ar fi avut mult peste doua cifre in acest moment. Deci efectul acestor masuri este foarte bun, din acest punct de vedere. Dar ele nu au putut compensa celelalte cresteri de preturi si de aceea indicele inflatiei a trecut de 10 procente”, a explicat Dan Suciu, BNR.
"Pe de alta parte, in contextul razboiului din Ucraina, perspectivele asupra cresterii economice din Romania s-au redus, in linie cu evolutii similare pentru intreaga Uniune Europeana, astfel incat pe fondul prelungirii conflictului si al incertitudinilor care diminueaza nivelul de incredere a companiilor si a persoanelor, este previzibila o incetinire a cresterii economice in perioada urmatoare. Evolutia economiei nationale va depinde, intre altele, si de efectele acestui razboi, cu toate consecintele ce deriva din acestea",
a mai transmis BNR.