Taxa vamala pe nelacomie
taxe vamale suataxe suataxe produse europenetaxe vinuri
Semaforul Organizatiei Mondiale a Comertului a aprins verdele pentru Statele Unite ale Americii, care pot impune taxe vamale suplimentare de 7,5 miliarde de dolari pentru marfurile care trec Atlanticul dinspre Uniunea Europeana.
Dupa 15 ani de litigiu, Organizatia a decis ca SUA sunt indreptatite sa aplice contramasuri la subventiile ilegale acordate de Uniunea Europeana Grupului Airbus.
Din 18 octombrie 2019, Statele Unite sunt libere sa impuna tarife vamale mai mari cu 10% pentru avioanele Airbus si de 25% pentru alte produse importate din Uniunea Europeana, mai ales din cele patru state care alcatuiesc consortiul Airbus.
Scapa mai ieftin sau de tot vinurile si uleiurile de masline din Italia, precum si ciocolata, dar borcanele de masline spaniole, sticlele de Scotch si de vinuri frantuzesti vor fi cocosate de taxe, care se vor insinua inclusiv in mucegaiurile branzeturilor si printre piesele bormasinilor si picamerelor nemtesti.
Cum era de asteptat, perspectiva asta a bagat in sperieti Uniunea Europeana, drept pentru care ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a anuntat ca tara sa si Uniunea pot impune, la randul lor, sanctiuni SUA, daca acestea vor respinge intentia de negociere a statelor europene, "daca vor respinge mana oferita de Franta si de Uniunea Europeana..."
Mica Europa intinde o mana uriasei Americi datorita careia statele nedictatoriale din Europa si din lume au castigat cele doua razboaie mondiale.
Care ar fi fost soarta Marii Britanii si a intregii Europe fara podul de vase facut in bataia torpilelor U-Boat-urilor germane de americani intre coasta lor de est si insulele britanice este usor de spus.
Care ar fi fost soarta Germaniei (cel putin a partii ei de vest), dupa incheierea celui de-Al doilea razboi mondial, fara podul aerian (de data asta), de provizii, fara European Recovery Program, planul de salvare a Europei - mult mai cunoscut ca Planul Marshall - este la fel de usor de anticipat.
Cumva, prin colonizarea Americii de Nord, Europa si-a asigurat - desi, evident, ca nu asta a fost scopul - peste cateva sute de ani, salvarea.
Insa, acum, si pe celelalt mal al Atlanticului, sunt probleme. Inca de pe vremea lui Barack Obama, dintr-un dolar cheltuit de administratia centrala a SUA, 40 de centi erau imprumutati.
La fel ca alte tari supraindatorate, si SUA sunt intr-o situatie delicata, desi Rezerva Federala poate invarti tiparnita dupa bunul ei plac pentru a plati datoria. Numai ca aplicarea la nesfarsit pe hartia speciala a portretului genialului Benjamin Franklin va avea consecinte nefaste.
In afara de asta, la fel ca toate suratele ei puternic industrializate, SUA s-au confruntat cu delocari. Companiile americane au fost printre primele care au sesizat cat de ieftin este sa produca in China si sa vanda scump in colturile bogate ale lumii.
Ca si Europa, SUA au pierdut multe locuri de munca si domenii cu traditie au decazut. Un exemplu ar fi industria de automobile. Inima acestei industrii, orasul Detroit, abia mai bate. Si, atunci, nu este firesc ca SUA sa se puna, in cele din urma, pe ele insele pe primul loc, mai ales ca majoritatea produselor importate si suprataxate din Europa nu-s pentru americanu' de rand.
Daca se vor scumpi importurile, este greu de crezut ca rapperii insetati de bling-bling nu se vor mai scalda-n sampanie la petreceri si-n videoclipuri, ca brokerii de pe Wall Street isi vor stropi primele cu vin de Napa sau ca miliardarii de pe ambele coaste ale SUA nu-si vor mai aseza posterioarele pe pielea de Rolls sau nu-si vor mai sorbi single malt-ul sau VSOP-ul la gura de semineu din Hampton sau Beverly Hills.
Dimpotriva, faptul ca isi permit sa plateasca si mai mult pentru aceleasi produse, le va spori, cel putin in propriile pupile... prestigiul.
In schimb, exista alternativa europeana la Windows, Google, Android sau iOS folosite de... mase? Au creat europenii Facebook sau Whats App? Au vreo marca renumita producatoare de computere personale sau macar de procesoare de computere personale?
Este relativ usor sa suprataxezi toate acestea, dar preturile mai mari vor duce la nemultumirea sutelor de milioane de oameni care folosesc toate aceste produse americane.
Pana la urma, alegerea unui produs ar trebui sa tina de calitatea sa si de raportul dintre aceasta si pret. Numai ca, neexistand alternative europene...
Introducerea si renuntarea la taxe fac parte din libertatea comerciala. La fel cum SUA sunt libere sa introduca si sa renunte la ce taxe vor ele, la fel si Uniunea Europeana este libera sa le urmeze exemplul, este libera sa se concentreze pe alte piete si sa incheie acorduri mai bune, asa cum a facut cu Japonia.
Cat despre americani, daca nu le va fi bine cu noile taxe, le vor elimina la fel de repede precum le-au pus. A renuntat el, Guvernul Romaniei, la sinistra denumire de... taxa pe lacomie si nu renunta americanii la ceva care le-ar stirbi pragmatismul?