Telemunca pe ritmuri de bormasina
studii telemuncaavantaje telemuncadezvantaje telemuncaanvelopare blocuri
Precursorii a ceea ce numim, in zilele noastre de pandemie, telemunca au fost compozitorii si scriitorii. Nu existau studiouri de inregistare, nici computere asa ca aveau nevoie de clapele unui clavecin sau pian, de hartie si de o pana de scris.
Evident ca, atunci cand compuneau, Mozart si Beethoven nu-si chinuiau jugularele cu gulere scrobite si papioane, fiind scutiti de rigoarea vestimentara a celor care, ulterior, le cantau sau dirijau partiturile.
Citeste si:
Casa modern decorata cu bun-gust si bani putini. Cum e posibil?
Acum, conceptul de telemunca este, cel putin aparent, castigatorul pandemiei. Nu-si mai pune angajatul niste haine mai acatarii - “office”, daca se poate - nu-si mai toceste pingelele si cauciucurile pana la cladirea de birouri in care isi desfasura activitatea.
In loc de asta, in toata lumea, zeci de mii de salariati si-au luat lap-top-urile-n brate - poate chiar le-au inlocuit cu unele mai breze - si s-au apucat sa “presteze” de acasa sau de aiurea, in halat (in cel mai bun caz) si papuci.
Toate bune si frumoase ca-n reclamele in care intreaga familie este fericita si-mparte zeci de metri patrati pe cap de membru, nu sta-nghesuita precum pasarile ouatoare-n baterii.
Dupa ceva vreme, in mod inevitabil, au inceput sa curga si reactii si studii legate de telemunca. De exemplu, Bill Gates zice ca peste 50% din calatoriile de afaceri si peste 30% din zilele de lucrat la birou vor disparea.
Printre avantajele muncii intre peretii propriei case, s-ar numara gandirea creativa si obiceiurile de viata sanatoase, precum luarea mesei de pranz si desfasurarea activitatilor fizice.
Insa, unor angajati munca de acasa le provoaca stari de anxietate mai frecvent decat daca ar lucra de sub acoperisul angajatorului.
La noi in tara, un sfert dintre angajati simt ca nu au intimitate cand lucreaza de acasa, iar 26% considera ca starea lor emotionala s-a inrautatit.
Cu toate acestea, se bucura ca nu mai pierd vremea in trafic, se bucura si de programul de lucru mai flexibil si de faptul ca petrec mai mult timp cu familia.
Desi 79% dintre romani considera ca sunt la fel de eficienti sau mai eficienti decat atunci cand lucrau de la birou, 44% muncesc mai multe ore zilnic.
Cu toate ca, pentru aproape jumatate dintre respondenti telemunca ofera confort, din anumite puncte de vedere, 56% nu lucreaza intr-un mediu potrivit, nu au un birou sau un scaun confortabil.
Totodata, aproape jumatate dintre romani aleg sa lucreze de pe canapea sau la masa din bucatarie.
Din pacate, inca nu exista studii care sa arate cum se lucreaza cand, in plina iarna, blocul in care locuiesti si mai si muncesti este-n proces de anvelopare, iar muncitorilor care nu poarta masca si mai si scuipa seminte li se rupe burghiul de 14 ca unii mai lucreaza de acasa.
Citeste si:
Cum alegi apartamentul visurilor tale
Iar, daca te iei dupa zgomotele facute de dimineata pana seara, zici ca ar construi cel putin a treia unitate de la centrala atomoelectrica de la Cernavoda si o bucata de autostrada direct pana la ea.
Foto: pexels.com