Toti romanii, obligati sa aiba card bancar: noua propunere de lege despre care trebuie sa stii, daca esti salariat
card bancarbancisalarii pe cardsalariiangajati
O initiativa legislativa tocmai a trecut miercuri de Senatul Romaniei, ceea ce inseamna ca daca va primi unda verde si de la deputati si va ajunge sa fie promulgata si publicata in Monitorul Oficial, vom asista la schimbari importante, daca suntem salariati si ne primim, deocamdata, banii in numerar.
Conform proiectului, companiile care activeaza in tara noastra nu-si vor mai putea plati angajatii in numerar. Practic, ne luam adio de la "banii in plic". Salariul trebuie virat pe card.
Aceste plati asigura, bineinteles, o transparenta mult mai mare asupra banilor firmelor si bugetelor de salarii si de plati. Din acest punct de vedere, ea este benefica. Doar ca Romania inca nu are un sistem atat de dezvoltat de bancomate si POS-uri, mai ales in zonele rurale.
Astfel, daca toti salariatii vor fi obligati sa aiba card si sa aiba acolo salariile, sunt mari sanse sa existe situatii in care acestia vor fi nevoiti sa se deplaseze kilometri intregi pentru a putea sa-si scoata banii de pe card sau sa plateasca cu el, daca la operatorul economic din localitatea sa nu va avea aceasta posibilitate.
Informatia a fost dezvaluita de Elena Cristian, analist DC Business, la Romania TV:
"Cand parlamentarii vin cu proiecte de legi, oare au si studii de impact in spate? Pentru ca, pentru o astfel de lege, este obligatoriu sa vezi harta bancara a Romaniei, sa vezi toate zonele unde bancile sunt prezente, care banci sunt prezente, sa vezi cat de bancarizat este sistemul comercial.
Sa va dau un exemplu: sunt comune unde nu se poate plati cu cardul la niciun magazin. Nu trebuie sa mergem departe, ci la zece kilometri de Bucuresti si vedem ca, la niciun magazin, n-ai cum sa platesti cu cardul. Ce se va intampla in acest caz?", a spus experta, citata de
DCnews.ro.
Din pacate, situatia e mai problematica de atat pentru multi romani cu salarii mici. Sa nu uitam de comisioanele si taxele bancare
Sa nu mai vorbim despre faptul ca, in multe dintre cazuri, bancile percep si diferite comisioane, ce se pot ridica la sume considerabile, mai ales daca vorbim despre o persoana cu salariul minim pe economie. In acel caz, chiar si 20 de lei perceputi lunar pentru administrarea contului sau cardului bancar pot fi o suma dificil de acoperit.
Foto: freepik.com