Va veni vremea cand economia mondiala va trebui sa respecte reguli made in China
La ora actuala, China este umar la umar cu Statele Unite in cursa pentru pozitia de cea mai puternica tara din lume. Un hibrid straniu intre economia de piata si cea centralizata, China a surclasat deja, in mai multe domenii, economia americana.
Iata doar cateva exemple care ilustreaza suprematia economica, la nivel mondial, a Chinei.
Pe piata telefoanelor mobile, lupta pentru primul loc (cota de piata) se da intre Samsung si Apple. Cumulat, insa, producatorii chinezi (Xiaomi, Huawei, Oppo, Vivo, Lenovo etc.) detin, la ora actuala, cea mai mare cota din piata globala a telefoanelor inteligente.
In Comertul cu China, Uniunea Europeana a inregistrat, in ultimii 10 ani, o crestere constanta a deficitului balantei comerciale: de la -150 miliarde de dolari in 2010, la 200 de miliarde de dolari in 2020.
La ora actuala, China este cel mai mare exportator la nivel mondial (valoric).
In anul 2019, deficitul balantei comerciale a Statelor Unite pe relatia cu China a fost de 350 de miliarde de dolari.
Si ultimul exemplu: la ora actuala, China produce peste 50% din cantitatea de otel la nivel mondial.
China apasa puternic pedala de acceleratie a cresterii economice si ia acum in calcul inclusiv aplicarea unei politici care sa stimuleze sporul demografic.
Pentru a-si economisi resursele si a reduce consumul intern, China a instituit, incepand cu anul 1979, politica copilului unic (unui cuplu ii era permis sa aiba un singur copil).
In anul 2015 restrictia a fost relaxata si unui cuplu i s-a permis sa aiba doi copii.
Anul acesta, Partidul Comunist Chinez a anuntat ca unei familii ii este ingaduit sa aiba trei copii.
Pentru a accelera crestrea economica este nevoie de din ce in ce mai multa forta de munca, iar recenta politica demografica promovata de autoritatile chineze urmareste tocmai acest lucru.
In anul 1979, cand a fost introdusa politica copilului unic, China avea o populatie de putin sub 1 miliard de locuitori.
In 2015, cand cuplurile au fost autorizate sa aiba doi copii, populatia Chinei era de 1,37 miliarde de oameni iar la ora actuala, populatia Chinei este de 1,4 miliarde.
Cresterea populatiei Chinei a fost, asadar, constanta, insa rata de crestere a scazut din 1979 si pana astazi.
Daca inainte de introducerea prevederii prin care unui cuplu i se permitea sa aiba un singur copil (1979) cresterea populatiei Chinei intr-un deceniu era de 25%, ea a scazut constant, ajungand sa fie de 5,38% (crestere inregistrata in perioada 2010-2020 fata de deceniul anterior).
Cresterea demografica a Chinei va impulsiona si economia acesteia, astfel incat peste un timp economia mondiala va trebui sa respecte reguli made in China. Ramane de vazut doar care vor fi aceste reguli.
Sursa foto: pexels.com