Valoarea exporturilor de vin ale Danemarcei este de 5 ori mai mare decat cea a exporturilor Romaniei
Izolarea impusa de pandemia COVID-19 a pus (aproape) pe butuci mai toate activitatile de productie dar a stimulat unele activitati economice din zona comertului, mai ales a celui online. Una dintre activitatile comerciale care au avut de castigat de pe urma izolarii impuse de pandemie a fost comertul cu vin.
Unul dintre produsele pentru care cererea a crescut ca urmare a pandemiei si a masurilor de izolare este vinul.
Conform datelor furnizate de agentia International Trade Center, in luna martie, de pilda, vanzarile de vin la nivel global au fost cu nu mai putin de 42% fata de cele inregistrate in aceeasi luna a anului trecut.
La ora actuala, piata comertului mondial cu vin este de 36,1 miliarde de dolari anual (valoare valabila pentru anul 2019), iar productia si exportul de vin au o pondere importanta in economia unor tari.
Jumatate din valoarea exporturilor de vin este realizata de doua tari, si anume Franta si Italia, in vreme ce 75% din valoarea totala a exporturilor de vin este generata de producatorii europeni.
Cu exporturi de vin in valoare de 11 miliarde de dolari anual, Franta ocupa primul loc in lume. Podiumul este completat de Italia (exporturi de 7,3 miliarde USD) si Spania (3,1 mld. USD).
In Top 10 al celor mai mari exportatori de vin din lume mai figureaza Australia (2,1 mld. USD anual), Chile (1,9 mld. USD), Statele Unite (1,4 mld. USD), Germania si Noua Zeelanda (cu cate 1,2 mld. USD), Portugalia (0,92 mld. USD) si Marea Britanie (0,837 mld. USD).
Conform International Trade Center, exportul de vin al Romaniei este de 35 milioane USD anual, in mod evident sub potentialul real al tarii noastre, in conditiile in care Danemarca, de pilda, exporta anual vin in valoare de 175 milioane USD, valoarea exporturilor de vin ale Elvetiei este de 114 mil. USD, Suedia exporta anual vin in valoare de 33 de milioane USD, iar Finlanda si Luxemburgul exporta, fiecare, vin in valoare de cate 26 milioane USD anual.
Procesul de incalzire globala inregistrat in ultimele decade a facut ca harta producatorilor de vin sa devina din ce in ce mai mare si sa se extinda in tari carora clima nu le permitea sa cultive struguri.
Revenind la Romania, trebuie adaugat faptul ca suntem al 6-lea producator de vin din Europa si al 12-lea producator la nivel mondial si, cu toate acestea, tara noastra nu conteaza, pe plan global, ca exportator de vinuri.
Sursa foto: pexels.com