Vin scumpirile. Cresc preturile la utilitati. Cat vom plati din aceasta vara la gaze, electricitate si energie termica
scumpirifacturienergie electricagaze naturalelemne de foc
Vesti proaste pentru romani. Din aceasta vara, cresc preturile la facturile de utilitati.
De la 1 iulie 2021, furnizorii de energie electrica nu vor mai oferi consumatorilor reducerile din prezent, lucru ce va genera un val de scumpiri.
Concret, expertii Asociatiei Energia Inteligenta se asteapta la scumpiri in lant, atat la energia electrica, cat si la energia termica, gaze naturale si lemne de foc.
Asociatia estimeaza ca vom plati chiar si cu 50% mai mult la energia termica. Iata previziunile Asociatiei Energia Inteligenta pentru urmatoarele luni:
-
crestere a pretului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%;
-
crestere a pretului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%;
-
crestere a pretului energiei termice, in situatia eliminarii subventiilor din acest an, de minim 50%;
-
crestere a pretului lemnelor de foc cu cca. 10%.
“In ultimele 3 luni analizele noastre aratau tendinte crescatoare ale preturilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiza a depasit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evolutii se datoreaza politicilor in domeniul energiei mai vechi si mai noi. Ceea ce vedem este oglinda actiunilor noastre in domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuarii Saraciei Energetice si a ajutorarii Clientului Vulnerabil, va crea dificultati majore pentru milioane de romani in anul urmator”, a declarat presedintele AEI, Dumitru Chisalita.
Asociatia Energia Inteligenta (AEI) reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice si eficientei energetice.
Membrii sai militeaza pentru un pret corect al gazelor si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania. AEI este o organizatie non-profit al carui scop principal este acela de a contribui la o mai buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie pentru ca acestia sa poata fi mai bine pregatiti pentru negocierea contractelor de achizitie si pentru a putea intelege corect facturile pe care le platesc.
Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre liberalizarea pretului la gaze. Cum alegi oferta cea mai buna
Comparatoarele de tarife pentru ofertele furnizorilor de gaze naturale si energie electrica sunt acum disponibile si pe pagina web a autoritatii de concurenta,
www.consiliulconcurentei.ro.
Comparatoarele de tarife sunt aplicatii prin intermediul carora consumatorii pot analiza ofertele furnizorilor de gaze naturale si energie electrica si pot accesa, in mod direct si centralizat, informatii privind ofertele furnizorilor, documentele necesare incheierii contractelor, modalitatea de transmitere catre furnizori a documentelor.
Foto: freepik