ANALIZA. Cine va castiga si cine va pierde la sfarsitul razboiului din Ucraina
bancimineritagriculturarazboi ucraina
Un suflu de optimism dinspre est. In ultimele saptamani, am fost martorii unui razboi prelungit de transee intre Ucraina si Rusia. Niciuna dintre partile conflictului nu a putut obtine un avantaj semnificativ fata de adversar, ceea ce a dus, la randul sau, la stagnarea pe principalele burse europene.
Mai mult, incercarile ulterioare de santaj energetic din partea Rusiei au dus la socuri ale preturilor materiilor prime energetice, in special gazele, care au intensificat si mai mult ingrijorarile investitorilor cu privire la criza energetica si recesiunea din Germania, care este motorul economic al Europei.
Nu e de mirare atunci ca rapoartele optimiste de pe front au provocat euforia in randul investitorilor manati de speranta ca acest conflict armat se va putea termina inainte de venirea iernii.
Iarna, adica sezonul de incalzire, care ii permite lui Putin sa foloseasca santaj energetic si mai intens impotriva Europei pentru a ridica sanctiunile economice.
Bursa, din pacate, tinde sa reactioneze exagerat, atat euforic, cat si depresiv.
Cu toate acestea, merita sa ne amintim ce anume, din punct de vedere militar, a provocat o asemenea euforie la inceputul saptamanii.
Punct de cotitura in acest razboi?
Weekendul trecut a adus un suflu semnificativ de optimism pe bursele europene si o oportunitate de a normaliza situatia energetica din Europa.
Trupele ucrainene au desfasurat o contraofensiva cu succes in apropiere de Harkov, strapungand aproximativ 70 de km de linii rusesti.
Potrivit unei evaluari a Institutului pentru Studierea Razboiului (ISW), in ultimele cinci zile, armata ucraineana a eliberat mai mult teritoriu decat a ocupat Rusia din aprilie.
O contraofensiva deosebit de reusita a avut loc langa Harkov, unde armata ucraineana a reusit sa recastige zone semnificative la nord-estul orasului. Situatia militara este prezentata pe harta de mai jos.
Cine va castiga si cine va pierde la sfarsitul razboiului?
Razboiul din Ucraina a avut ca rezultat un soc pe partea de oferta, in special pe piata materiilor prime energetice, care s-a tradus intr-o crestere drastica a preturilor la gaze si la energie in general.
Acest lucru a dus la o oprire a productiei in unele fabrici de ingrasaminte cu azot.
In plus, impunerea de sanctiuni economice Rusiei a insemnat ca Guvernul de la Kremlin a redus mai intai semnificativ capacitatea de transfer de gaze, apoi a oprit complet transportul de gaze catre Europa prin gazoductul Nord Stream 1.
Drept urmare, Germania si alte tari europene s-au confruntat cu o criza energetica, o posibila rationalizare energetica si o potentiala recesiune.
Ca raspuns, membrii UE, dar si SUA si Japonia au inceput sa se concentreze pe diversificarea surselor potentiale de energie, privind mai favorabil spre energia nucleara, care a ramas oarecum controversata in ochii publicului, mai ales dupa dezastrul centralei de la Fukushima.
Acest lucru, la randul sau, a dus la cresterea preturilor uraniului si a determinat cresterea evaluarii companiilor din acest sector.
Socul ofertei a declansat si un boom temporar al actiunilor companiilor legate de sectorul minier si de productia de utilaje miniere.
Se pare ca aceste sectoare sunt cele mai expuse marcarii de profit, in cazul in care situatia dintre Ucraina si Rusia se stabilizeaza.
Pe de alta parte, cei mai mari beneficiari ai unei posibile paci pot fi, in primul rand sectorul bancar, care este deosebit de sensibil la orice tulburare globala, impreuna cu companiile miniere si agricole care opereaza in Ucraina.
In plus, normalizarea preturilor materiilor prime energetice poate reduce presiunea inflationista, ceea ce, la randul sau, poate permite bancilor centrale sa inceapa un ciclu de reduceri ale ratelor de dobanzii. Acest fapt poate constitui un impuls semnificativ de crestere pentru indicii bursieri europeni.
O lingura de gudron intr-un butoi de miere.
In ciuda numarului tot mai mare de declaratii din presa care anunta incheierea iminenta a conflictului armat din Ucraina, se pare ca ar trebui mentinuta totusi o doza de scepticism „sanatos” in acest sens.
Progresele semnificative ale contraofensivei ucrainene pot provoca un efect de „urs ranit” in Rusia, care, fiind incoltita, poate fi si mai imprevizibila.
Acesta, la randul sau, este un factor de risc serios si, daca se concretizeaza, poate contribui la o corectie brusca a actiunilor europene.
Intr-un cuvant, toti ne-am dori ca razboiul sa se incheie cat mai curand posibil, dar privind obiectiv, sfarsitul acestui conflict armat este inca departe.
Explicatiile ne-au fost oferite de XTB Polonia.
Te-ar putea interesa si:
Foto: freepik.com