Din pozitia de sef al statului, Regina Regatului Unit al Marii Britanii are obligatia de a ramane neutra in spatiul public din punct de vedere politic. De asemenea, Regina Regatului Unit nu poate vota.
Insa, Regina a considerat necesar in unele momente sa intervina in legatura cu unele subiecte, chiar si subtil. Spre exemplu, in anul 2014, inainte de referendumul organizat cu privire la independenta Scotiei, Regina Elisabeta a II-a le-a recomandat celor care vor vota “sa se gandeasca foarte bine la viitorul lor”. La acea vreme, declaratia Reginei a fost interpretata ca fiind un indemn pentru ca scotienii sa voteze pentru a ramane in continuare parte a Regatului Unit.
Interventia rara a Reginei Elisabeta a II-a despre care vorbim astazi s-a petrecut cu ocazia unei vizite oficiale a acesteia la Institutul Femeilor din Sandringham. Suverana in varsta de 92 de ani si-a inceput discursul prin a spune ca “in cautarea de noi raspunsuri in aceste timpuri moderne, prefer in ce ma priveste, retetele incercate, cum ar fi sa se vorbeasca cu respect si sa se respecte punctele de vedere diferite”. Totodata, Regina a adus in discutie si faptul ca fiecare generatie se confrunta cu “provocari si oportunitati noi”.
In continuare, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a intarit ideea ca este nevoie “sa se caute un numitor comun si sa nu se uite imaginea de ansamblu”. Regina Elisabeta a II-a si-a incheiat discursul tinut in fata membrilor institutului prin a spune ca opinia ei este ca “aceste abordari sunt atemporale”. In acest fel, Regina si-a intarit recomandarile pe care le-a facut in special politicienilor din tara sa.
Interventia pe care Regina Elisabeta a II-a a avut-o acum vine dupa o alta interventie destul de atipica a acesteia. In luna decembrie, in discursul rostit cu ocazia Craciunului, Regina a indemnat cetatenii britanici sa manifeste respect unii fata de altii - “Chiar daca ne separa diferentele cele mai profunde, a-l trata pe celalalt cu respect, ca fiinta umana, este intotdeauna un prim pas bun”.
Discursul tinut cu ocazia Craciunului este privit de britanici ca fiind una dintre foarte putine ocazii pe care le are Regina de a isi exprima opiniile cu privire la ceea ce se intampla in tara.
Desi interventia Reginei Elisabeta a II-a nu a facut niciun fel de referire clara la Brexit, publicatiile media din Marea Britanie sustin ca discursul acesteia a fost un “semnal codificat” adresat clasei politice. Publicatia “The Times” a publicat astazi un material cu titlul “Puneti capat Brexit-ului!, le-a spus regina politicienilor”. De asemenea, mai multi jurnalisti BBC si-au exprimat convingerea ca declaratiile Reginei transmit fara doar si poate un mesaj intregii clase politice.
Citeste si: Sinteza Saptamanii: Marile companii intra in vizorul ANAF, modificari la legislatia privind TVA-ul si vectorul fiscal
Ultimele NOUTATI
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren